pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc kljub ponesrečenemu pristanku s še drugo zmago v Vikersundu

Deli na:
Prevc kljub ponesrečenemu pristanku s še drugo zmago v Vikersundu

Foto: Bobo

Slovenski šampion Peter Prevc je zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih na letalnici v norveškem Vikersundu (469 točk, 237 in 249 m). Drugi je bil Avstrijec Stefan Kraft (461,6, 238 in 231 m), tretji pa Norvežan Andreas Stjernen (459,7, 249 in 231 m). Drugi slovenski finalist Jurij Tepeš je bil 14. (407, 225,5 in 214,5 m).

"V finalu sem želel leteti kar se da daleč, pri tem pa sem skorajda pozabil na pristanek. Moral sem hitro dati smuči skupaj, da ne bi zares padel v sneg," je dejal Peter Prevc po enajsti zmagi v sezoni in sedemnajsti v karieri. Dosegel jo je kljub temu, da je v finalu po pristanku podrsal s hrbtom. S tem je še povišal vodstvo v skupnem seštevku pokala. Nemec Severin Freund, tokrat četrti, zaostaja že za 572 točk.

Preostali slovenski skakalci so izpadli v prvi seriji. Anže Lanišek je končal na 33. mestu (174, 203 m), Jaka Hvala na 34. (169,8, 196 m), Robert Kranjec, zmagovalec petkove tekme in tretji v soboto, na 35. (169,4, 181,5 m), Tomaž Naglič pa na 40. mestu (159,1, 196,5 m). Kranjec je v seštevku poletov zdrsnil s prvega na četrto mesto, povedel pa je Prevc.

Peter Prevc je vodil po prvi seriji, Kraft je zaostajal le za 1,2 točke, tretji Stjernen pa za 5,1 točke. Tepeš je bil na dan, v katerem je praznoval sedemindvajseti rojstni dan, po prvem skoku deseti. V finalu je izgubil nekaj mest in kmalu po liniji, ki označuje konec izteka, nekaj časa obležal v snegu. Čeprav je v petek padel, pa je kljub bolečinam uspešno nadaljeval tridnevno tekmovanje na letalnici, na kateri je 15. februarja lani domačin Anders Fannemel z 251,5 metra postavil svetovni rekord.

Potem, ko so bile v prvi seriji, predvsem pa v kvalifikacijah, dosežene izjemne daljave, pa je se v finalu šele japonski veteran Noriaki Kasai s 237,5 m približal 240 metrom. Med štirimi Norvežani je v nadaljevanju največ pokazal Kenneth Gangnes in poletel 248,5 m, Freund pa je pred nastopom najboljše trojice pristal "le" pri 226,5 metrih. Ko je Stjernena prehitel Kraft, je bilo jasno, da so Norvežani vnovič ostali brez zmage, četudi je poleg tretjeuvrščenega Strejnena med šestim in osmim mestom pristala četverica domačinov.

Na koncu se je čakal le odgovor na vprašanje, ali bo še tretji dan zapored zmagal slovenski skakalec. Prevc je moral pred zadnjim skokom tridnevnega tekmovanja več kot minuto čakati na rampi za odskok, preden ga je tekmovalna žirija spustila po letalnici. Najboljšega skakalca zime pa to ni zmedlo, suvereno je opravil svoje delo, krepko preskočil vse najhujše tekmece in kljub težavam po pristanku znova ugnal vso konkurenco.

Svetovni pokal v smučarskih skokih se bo nadaljeval v Lahtiju na finskem, kjer bo že v petek dopoldne najprej tekma skakalk na mali skakalnici, pozno popoldne pod žarometi ob 17. uri pa še predstava skakalcev na veliki napravi.