Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sedma zmaga v sezoni: Prevc v Willingenu znova prepričljivo najboljši

Deli na:
Sedma zmaga v sezoni: Prevc v Willingenu znova prepričljivo najboljši

Foto: Getty Images

Peter Prevc je prepričljivo zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Willingenu. Skočil je 148,5 in 145,5 m in zbral 264,9 točke. Drugi je bil Norvežan Kenneth Gangnes (139,5 in 141 m, 249,4), tretji pa Nemec Severin Freund (145,5 in 133 m, 234,2). Jurij Tepeš je bil kot edini preostali slovenski finalist 13. (134 in 133 m, 194,8).

Peter Prevc je dosegel četrto zaporedno zmago, sedmo v tej zimi in trinajsto v karieri. Po slavju na 64. novoletni skakalni turneji je sedaj še povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Freundom. Prevc je že namreč presegel tisočico (1024), Freund jih ima 779 točk ali 245 manj, Gangnes pa je tretji (675).

"Zabavna, ampak težka tekma. Ponovno je za mano dobro tekmovanje. V soboto smo imel precej težav zaradi vetra in zato je bilo danes nekaj nervoze. Tudi danes je bilo nekaj vetra, vendar je bila tekma veliko bolj poštena kot včeraj. Ko je nekdo v dobri formi, je vedno videti vse skupaj zelo lahko. Toda ko pogledaš nazaj, kaj je bilo treba narediti v pripravah na sezono, je vse skupaj seveda veliko težje, kot je videti. Pred SP v poleti konec naslednjega tedna se želim čim prej privaditi na letalnico, da bom lahko užival v poletih," je takoj po tekmi dejal Peter Prevc.

Vodil je po že prvi seriji, Gangnes je na drugem mestu zaostajal 8,4 točke, tretjeuvrščeni Freund pa 8,6 točke. Zmagovalec kvalifikacij Tepeš je bil kot edini preostali slovenski finalist po uvodni seriji 16. in je v finalu pridobil tri mesta.

V boju za zmago je ostala ista trojica, ki je na prvih treh mestih tudi v seštevku pokala. Najprej je Freund za devet točk prehitel najboljšega Avstrijca Stefana Krafta, nato je Nemca s 141 m krepko, za 15,2 točke, ugnal Gangnes. Peter Prevc pa je znova dokazal, da je to zimo v neverjetni formi. Ponovno je dosegel najboljšo daljavo serije in za 15,5 točke ugnal Norvežana. Petru Prevcu je daleč najdaljši skok uspel že v poskusni seriji (149,5 metra, 93,4 točke).

Preostali slovenski tekmovalci so izpadli že po prvi seriji. Domen Prevc (122 m, 80,2) je končal na 38. mestu, Anže Lanišek na 42. mestu (120 m, 72,59), Andraž Pograjc je bil 46. (118 m, 65,1), Robert Kranjec pa je končal na 47. mestu (119 m, 61,6).

Kranjec, četrti v kvalifikacijah, je opravil podobno neuspešen skok, kot dan prej na ekipni tekmi, in je skočil le meter več od Pograjca, vendar dobil slabše ocene. Oba sta izpadla po prvi seriji, kot tudi Lanišek in nepričakovano tudi Domen Prevc. Slednji je bil namreč drugi v poskusni seriji (145,0; 69,3) in tudi najboljši slovenski tekmovalec na sobotni ekipni tekmi. S tem je izgubil mesto med prvo deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala; ima 276 točk, dve manj od japonskega veterana Noriakija Kasaija.

Najboljši skakalci se bodo v drugi polovici naslednjega tedna zbrali v Avstriji, kjer jih na Kulmu čaka svetovno prvenstvo v poletih.