omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

ekaterina-antontseva Svet24.si

V stanovanju ležalo golo truplo znanstvenice in ...

gaber marolt mediaspeed Reporter.si

Marko Potrč ima družbo: to je vplivnež, ki ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

V UKC Ljubljana hospitalizirana tudi dva otroka s ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

Anže Šuštar, Alenka Gotar Odkrito.si

Zgodba z naslovnice Nove: "Zmerjali so naju z ...

Samsung Galaxy S20 FE, najstnica (3) Najstnica.si

Telefon, ki ne dopušča kompromisov

Magazin

Preobremenjenim španskim zdravstvenim delavcem stres pomagajo zbijati osli

Deli na:
Preobremenjenim španskim zdravstvenim delavcem stres pomagajo zbijati osli

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Španiji lahko preobremenjeni zdravstveni delavci med pandemijo covida-19 obiščejo kmetijo oslov, kjer si ob božanju kosmatih štirinožcev nižajo raven stresa. Terapija z živalmi je znana, da lahko pomaga pri zelo različnih duševnih motnjah, med njimi pri stresu, depresiji in tesnobi.

V Andaluziji na jugu Španije je društvo El Burrito Feliz, kar v prevodu pomeni Srečen osel, konec junija začelo s posebnim projektom terapije z osli, ki je namenjena predvsem tistih, ki se borijo proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji je zaradi te bolezni umrlo že 33.400 ljudi, okuženih je več kot 900.000, številni zdravstveni delavci pa so travmatizirani in izčrpani.

"Vse več bolnikov je in med kolegi je vse več napetosti, zato je res v pomoč, da sem tukaj s temi osli," je dejala medicinska sestra Monica Morales.


Po oceni strokovnjakov so osli primernejši od konjev za terapijo z živalmi, saj so nežnejši in zelo intuitivni. "Lahko obnovijo svoje baterije, da se borijo še en dan," je o prednostih terapije z osli za zdravstvene delavce dejal vodja društva Luis Bejarano.

Projekt je sicer starejši in je bil v preteklosti namenjen predvsem kot podpora bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo in otrokom z različnimi težavami. Poleti so začeli s posebnim programom Zdravnik osel, ki je namenjen preobremenjenim zdravstvenim delavcem.

Obiskovalci se najprej spoznajo z enim od 23 oslov in gredo na voden sprehod. Ko so dovolj samozavestni, gredo lahko z oslom tudi sami na sprehod po gozdu. Na kmetiji pa skupaj pripravljajo hrano za živali.

Zaenkrat je kmetijo obiskalo 25 zdravnikov in medicinskih sester. Bejerano je sprva nameraval voditi projekt do novembra, sedaj pa razmišlja, da bi ga podaljšal in celo začel nuditi nočitve.

Loading...