veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

blaž Njena.si

Kdo je Blažu Švabu porisal avtomobil?

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tito ali Draža: izberite knjigo o možeh, ki sta zaznamovala drugo svetovno vojno, in si pridobite naročnino na Reporter

Deli na:
Tito ali Draža: izberite knjigo o možeh, ki sta zaznamovala drugo svetovno vojno, in si pridobite naročnino na Reporter

Darilo za naročnike: ob sklenitvi ali podaljšanju naročnine na Reporter za šest mesecev lahko izberete med knjigama o Josipu Brozu Titu in Draži Mihailoviću.

Jože Pirjevec

Tito in tovariši

Najbolj celovita biografija nekdanjega komunističnega voditelja prinaša nove poglede na življenjsko pot jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita. Podrobno spoznajte eno najbolj znanih političnih osebnosti 20. stoletja, ki še danes buri duhove, človeka, ki je sodelavcem kmalu dal vedeti: »Jaz odgovarjam za Jugoslavijo! Jaz v njej odločam.«

Na kar 840 straneh prinaša knjiga obilo materiala, tudi veliko redkih fotografij Tita v mladosti, v predvojnem in partizanskem obdobju ter v času, ko je vodil Jugoslavijo.

Spoznajte njegove ženske in seveda tudi njegove razvpite tovariše: Milovana Đilasa, Aleksandra Rankovića in Edvarda Kardelja. Temelj knjige so spomini in pričevanja Titovih sodelavcev in arhivski dokumenti, med njimi še razkritja iz arhivov domačih in tujih obveščevalnih služb, na primer vzhodnonemškega Stasija in sovjetske tajne službe KGB.

Avtor je dobil izjemen dostop do zasebnih in državnih arhivov iz Ljubljane in drugih prestolnic bivših jugoslovanskih republik, arhivov iz Washingtona, Moskve, Berlina, Kaira in New Delhija.

Pero Simić

Življenje in smrt Titovega nasprotnika: Draža – Med domoljubjem in pogubo

Dragoljub Mihailović, padli angel jugoslovanske kraljevine, je beograjski publicist Pera Simić razvpitega četniškega voditelja opisal v svoji knjigi Življenje in smrt Titovega nasprotnika: Draža – Med domoljubjem in pogubo. »Knjiga o četništvu odpira nekatere nove poglede na medvojno partizansko nasilje, ki je ob neznatni škodi, povzročeni okupatorju, privedlo do strašnega fizičnega in duhovnega razdejanja med Slovenci,« napoveduje založnik.

Ta Simićeva življenjska zgodba na smrt obsojenega, usmrčenega in pred kratkim sodno ponovno obravnavanega generala bo nedvomno izzvala različne reakcije - Simić, avtor več knjig o Titu, je tega že vajen. S knjigo bodo nezadovoljni monarhisti in srbofili, saj je neprizanesljiva do sramotnega poraza jugoslovanske vojske ob nacističnem napadu.

Prav tako bodo jezni skrajni desničarji, saj knjiga krivde za medvojno bratomorno nasilje ne pripiše izključno Titovim komunistom, Simič pa v svojem delu izpostavi tudi razcepljenost slovenske politične desnice med nemško in italijansko okupacijo.

Knjiga je potrebna predvsem zato, ker še dandanes, tudi v Sloveniji, nekdanji revolucionarji slavijo odločitve političnih skrajnežev, ki so med drugo svetovno vojno na sto tisoče mladih rojakov pahnili v smrt, da bi sebi prislužili večno slavo.

Pokličite 080 43 21 in si ob knjigi zagotovite še pol leta branja Reporterja. Pohitite, število knjig je omejeno.