900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

»Podjetniki smo kot kameleoni«

Deli na:
»Podjetniki smo kot kameleoni«

Foto: GEA College

»Podjetniki smo kot kameleoni – nenehno in hitro se moramo prilagajati različnim situacijam in se še hitreje odzivati na spremembe na vedno bolj zahtevnem trgu,« je na okrogli mizi ob 20-letnici Fakultete za podjetništvo GEA College poudarila Tanja Skaza, direktorica podjetja Skaza, tudi sama diplomantka te prve zasebne poslovne šole pri nas. Na okrogli mizi o prihodnosti slovenskega podjetništva so sodelovali še Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, Sandi Češko, soustanovitelj in solastnik Studia Moderne, in Franci Pliberšek, ustanovitelj podjetja MIK Celje.

Fakulteta za podjetništvo GEA College je pred 20. leti orala ledino na področju podjetniškega izobraževanja, danes postavlja trende. Že od samega začetka je bila njena vizija jasna: delovati globalno in mednarodno, hkrati pa biti partner podjetnikom in podjetno mislečim. »Podjetniška miselnost, ki jo ves ta čas postavljamo v ospredje, je tista, po kateri se razlikujemo od drugih izobraževalnih ustanov. Pri podajanju znanja našim študentom sledimo sodobnim metodam osebnega pristopa, timskega dela in predvsem praktičnega učenja na primerih. Za poslovno šolo je namreč ključno, da je v stiku z realnim gospodarstvom in tesno vpeta v podjetniško okolje. Svoje poslanstvo vidimo v postavljanju trendov na področju podjetniškega izobraževanja in na tej svoji poti bomo vztrajali tudi v prihodnje,« je na slovesnem dogodku v Grand Hotelu Union poudarila mag. Katja Kraškovic, predsednica uprave GEA College.

V dvajsetih letih so na samostojno poslovno pot pospremili več kot 2000 diplomantov, kar je za zasebno šolo zelo veliko. »Ponosni smo na vse njihove uspešne podjetniške zgodbe, v teh letih so jih spisali ogromno. Vse naše študente spodbujamo, da so drzni, drugačni, inovativni in podjetni, kajti želimo, da pustijo svoj pečat. Vse to jim omogočamo z našimi inovativnimi programi, ki jih bomo razvijali tudi v prihodnje, z raziskovalnimi in aplikativnimi projekti ter s sodelovanjem s tujimi strokovnjaki,« je dejala prof. dr. Marjana Merkač Skok, dekanja Fakultete za podjetništvo GEA College.

Osrednji del slavnostnega dogodka ob 20-letnici delovanja naše prve zasebne šole za podjetništvo je bila okrogla miza o prihodnosti slovenskega podjetništva, ki sta jo moderirala Uroš Slak in Bernarda Žarn, na njej pa so sodelovali uspešni poslovneži. Sandi Češko, soustanovitelj in solastnik Studia Moderne, je glede prihodnosti slovenskega podjetništva optimističen: »Generacija podjetnikov, ki prihaja, bo imela po eni strani lažje delo, saj jim ne bo treba graditi iz nič. Po drugi strani pa bo morali delati bolj kakovostno, na nov način, ampak to ne bo težava, kajti Slovenci smo zelo kreativni in tudi izjemno tekmovalni, v pozitivnem smislu.«

Janez Škrabec, direktor Rika, ne gleda 20 let naprej, največ leto ali dve: »V podjetništvu je težko, vsak dan je veliko padcev in porazov, so pa tudi zmage, le dovolj vztrajen moraš biti. Ne vem še, kaj bomo delali in kako, ne pričakujem pa nobene revolucije. Vedno smo se znašli in tudi v prihodnje se bomo, saj imamo vse, kar potrebujemo: inovativnost in vztrajnost.«

»Ključ uspeha je v tem, da v delu, ki ga opravljaš, vidiš izziv. Slovenski podjetniki si upamo premikati meje, ker verjamemo v svoje sposobnosti, zato se za prihodnost slovenskega podjetništva ne bojim,« je dejal Franci Pliberšek, direktor podjetja Mik.

Tanja Skaza pa je med drugim poudarila, da se mora podjetnik osredotočiti na svoje delo, si zastaviti jasno vizijo in hoditi po začrtani poti: »Pravi podjetnik je tisti, ki trikrat pade, a vstane in poskusi še četrtič. Včasih smo čakali, da nam je kdo dal delo, danes sami ustvarjamo priložnosti za posel, nenehno iščemo nove izzive in trendom ne le sledimo, ampak jih tudi ustvarjamo.«

»GEA College je pogumen poskus tistega, kar sem si želel kot študent ekonomske fakultete: narediti nekaj več, izstopati in si upati iti še više,« je v slavnostnem nagovoru poudaril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Sam sicer ni študiral na GEA College, je pa študentom večkrat obiskal in ima na vsa srečanja zelo lepe spomine. »Poleg tega je moja družina tesno povezana s to ustanovo – eden od mojih sinov je tu diplomiral, drugi magistriral, diplomantka je moja nekdanja snaha, zdajšnja je tam študentka,« je še povedal župan, ki je vodstvu GEA College iskreno čestital za prvih dvajset let, z željo, da ga povabijo tudi na 50-letnico, čeprav se je verjetno ne bo mogel udeležiti, do takrat pa naj še naprej ostanejo ponos tako Ljubljani kot tudi celotni državi.