slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

poroka-na-prvi-pogled, irena Njena.si

Poroka na prvi pogled: Irena razgalila surovo ...

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Planet proti plastiki in voda iz pipe

Deli na:
Planet proti plastiki in voda iz pipe

Zmotno je mnenje, da o vodi vemo vse. Narava je ustvarila edinstven mehanizem iz ene same molekule oz. treh atomov, ki pomenijo življenje. Enostavno in hkrati zapleteno ter zavito v tančico. Znanost npr. še vedno nima eksaktnega odgovora, zakaj vroča voda hitreje zamrzne kot hladna. In voda ima tudi anomalijo, zaradi kater se ohranja življenje v njej tudi pri nizkih temperaturah, saj se od štirih stopinj Celzija pa do ledišča zopet redči. Voda preplavlja planet in tudi naše telo, ki je v kar dveh tretjinah sestavljeno iz vode. V prihodnosti bo najbolj dragocena dobrina.

Pitju vode iz pipe dajemo v Komunali Novo mesto velik poudarek. Letos smo prejeli tudi ZLATI CERTIFIKAT – VODA IZ PIPE.  To pomeni, da v svojih prostorih in na dogodkih, ki jih organiziramo, ponudimo pitno vodo iz pipe. K temu bomo vzpodbujali tudi svoje zaposlene, poslovne partnerje in druge deležnike. Voda iz pipe je zdrava, varna in pod stalno kontrolo. S pitjem vode iz pipe pomembno prispevamo k zmanjševanju plastičnih odpadkov ter segamo po cenovno ugodnejši izbiri.

Tudi letošnji svetovni dan zemlje, ki smo ga praznovali 22. aprila, nas je nagovoril s sloganom: »Planet proti plastiki«.  Plastika je v našem okolju že toliko, da ogroža zdravje vseh živih bitij na našem planetu. Cilj letošnje kampanje je za 60 odstotkov zmanjšati proizvodnjo plastike do leta 2040 ter do leta 2050 povsem umakniti plastiko za enkratno uporabo.

Plastika je trpežen in poceni sintetični material, ki ima izjemno dolgo dobo trajanja. A vse te odlike pomenijo tudi, da povzroča enega največjih okoljskih problemov današnjega časa. Recikliramo manj kot tretjino vse plastike, preostalo kopičimo na odpadih sežigamo ali pa ostane v okolju – v naravi.

Pri vseh okoljskih problemih pa je zelo pomembno tudi ozaveščanje. Zelo dovzetna za to je mlajša generacija, ki bo breme okoljskih problemov najbolj občutila na svojih ramenih. Zato vsako leto na novomeškem Glavnem trgu pripravimo prireditev, kjer dolenjski osnovnošolci predstavijo svoje projekte, vezane na varovanje okolja. Tako je bila tudi letos organizirana že 17. prireditev ki je povezala osnovne šole, zavode, številne organizacije, društva in posameznike, ki se zavedajo pomembnosti varovanja okolja. Bilo je poučno, zanimivo in zabavno.