mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Levica bi se morala kar skriti – iz enega žepa bo šel denar v drugega

Deli na:
Levica bi se morala kar skriti – iz enega žepa bo šel denar v drugega

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Življenje je nekakšno odkrivanje Amerike oz. tople vode; v bistvu vse življenje spoznavamo, se učimo, kar so drugi že odkrili. Tako nas tudi oblast vedno znova preseneča – nas razveseljuje ali spravlja v obup!? Ravna premišljeno ali brezglavo?

Del oblasti zdaj teka po svetu in se klanja tem ali onim tujim politikom ali politikantom, da bi jih navdušila za podporo Sloveniji kot nestalni članici Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024–2025, tudi tistim, ki o človekovih pravicah in dostojnem življenju za vsakogar …, bolj malo vedo oz. hočejo vedeti. To je najbrž edina stvar, ki si jo je zadal J. Janša in je R. Golob ni ukinil. Dobro je, da smo prepoznavni, da smo »poleg«; ne zdi pa se mi tako usodno, ali smo v varnostnem svetu ali nismo. Zdravstvo, pokojninski sistem, plače, šolstvo, razvoj naj nam »zrihtajo«, da bomo spodobno živeli!

Ob vsem tem je obisk Z. Jankovića v Republiki Srbski pri predsedniku M. Dodiku in še srečanje s srbskim predsednikom A. Vučićem samo del prevladujoče politike sodobnega sveta. Pogovarjali so se o možnosti sodelovanja glede odkupa elektrike in možnosti sežiga odpadkov (RCERO Ljubljana): ta regijski center skrbi za odpadke tretjine Slovenije. To je pragmatična politika. Svet tako funkcionira, to ni nič posebnega in nam menda lahko samo koristi.

Če prav razumem medije (predvsem tuje), vojna v Ukrajini najbolj koristi Ameriki in njeni orožarski industriji. Potem je v Evropi cel halo, ko francoski predsednik M. Macron izjavi, da bi se morala Evropa bolj osamosvojiti in biti manj odvisna od Amerike in dolarja. Že zdavnaj!

Svet je drugačen, kot smo si ga mnogi naivni idealisti nekoč predstavljali oz. zamišljali in ga večina hoče prikazovati še danes. A ni bila blagovna menjava Slovenije in Rusije lani največja doslej? Dve milijardi dolarjev!? Tudi to je pragmatična politika. In v Sloveniji jo je v primerjavi z drugimi, tudi evropskimi državami, še zelo malo.+

Kar dražite prostovoljno zavarovanje, zdaj boste pač ob posel! S te strani se zdi to imenitna Golobova poteza. Samo da ne bomo namesto običajnega glavobola zaradi nje dobili kar migreno! 

Delati v današnjih razmerah je gotovo za marsikoga stres; a že samo spremljati dogajanje doma in v svetu je stres, ena sama bolečina! Če vse drugo odmislimo, pa tega, da se streljajo vsevprek, ni mogoče. Ko se streljajo v Ameriki, je jasno, da vsak lahko nosi orožje in tega pač ne zmorejo ukiniti, ker je njihova orožarska industrija premočna. Zaradi nje se sicer ne streljajo in napadajo v sosednji Hrvaški (Split) in ne pretepajo mladoletniki (Slovenija). A svet izgublja smisel, vrednote, vero (v karkoli dobrega), odrešenika pa ni; v sodobnem informacijskem svetu bi ga najbrž težko našli in sprejeli.

Za trenutek se je zdelo, da bo za manjšo odrešitev poskrbel premier Golob in večini od nas prihranil nekaj evrov na mesec. Super, smo se sprva navdušili! Prihranili bomo skoraj 40 evrov mesečno in še več ob napovedanih podražitvah dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja! Seveda ne bomo, le avtomatsko trgali nam bodo denar od plač in pokojnin. Kaj to pomeni za naše zdravje, se večini ne sanja, najbrž še vladi ne.

A Golob je dobesedno »zafrknil« zasebne zavarovalnice. Vzel jim bo veliko denarja, najbrž tudi veliko delovnih mest in zakompliciral življenje državni zavarovalnici, ki je že brez tega okostenel mastodont. Po preprosti kmečki logiki bi sicer združitev zavarovanj morala poenostaviti obračune, režijo in zmanjšati birokracijo.

A pri nas praviloma vse, kar naj bi pomenilo poenostavitev, povzroči probleme. Ali kot pravi dr. Brecelj: laže bi se približali kakšnemu balkanskemu zdravstvenemu sistemu kot npr. danskemu. Pomembno je le, da se ne bomo spotaknili ob prag zdravstvenih ustanov in čezenj še težje prišli kot zdaj. Skratka, zdaj ne bo več dopolnilnega zavarovanja, ampak bo le obvezno. Levica bi se ob tem morala kar skriti, saj v bistvu ni dosegla nič – kot večina komentira – iz enega žepa bo šlo v drugega. Vsa ta leta se je L. Mesec zavzemal za ukinitev plačevanja zasebnim zavarovalnicam? Večina nas je verjela, da je hotel ukiniti dopolnilno zavarovanje? No, plačevali bomo vseeno in tudi onih pet odstotkov, ki zdaj dopolnilnega zavarovanja ne plačuje.

Foto: STA - Luka Mesec

L. Mesec pravi, da je to le prvi korak! In upajmo, da vlada ve, kako bo vse to skupaj izpeljala. A dene dobro! Kar dražite prostovoljno zavarovanje, zdaj boste pač ob posel! S te strani se zdi to imenitna Golobova poteza. Samo da ne bomo namesto običajnega glavobola zaradi nje dobili kar migreno! Nam je pravzaprav vseeno, komu plačujemo, samo da deluje!

Berem, zakaj naj bi vlada to storila zelo hitro, a razlog je bolj bizaren: da je ne prehiti P. Rupar oz. SDS! Kakšen razlog pa je to? Ne, ne, to je klofuta zasebnim zavarovalnicam! Je pa to pogumno dejanje: ukiniti oz. prenesti  dopolnilno zavarovanje na državno zavarovalnico v največji zdravstveni krizi, ko čakalnih vrst še sploh ni bilo mogoče skrajšati navkljub močnim finančnim injekcijam? In tu ima SDS prav: brez preoblikovanja zavarovalnice in še česa bo vse zaman.

Je pa ta Brecljeva in Loredanova reforma vedno bolj zanimiva. Zdi se, da nista več na isti valovni dolžini!? Prijatelja sta se razšla? Ne vdajta se, ohranita živce in modrost! Če nič drugega, prihajajo vsaj v javnost vsak dan nove anomalije v zdravstvu. Da so zdravniki v rednem delovnem času delali še honorarno? (Celje) To je pač sistem javnega sektorja. Totalna anarhija! In zagotovo je tega in podobnega še zelo veliko.

In zdaj se javni sektor očitno dodatno širi! Imamo še  direktorat za stanovanja! Prva naloga? Kadrovsko okrepiti direktorat, okrepiti birokracijo! Ne vem, ali se bodo zaradi tega lahko najemnine znižale. V Ljubljani za 40, 50 metrov veliko stanovanje plačujejo 700, 800 evrov in še stroške, na Dunaju npr. manj kot 300 evrov. Samo v Ljubljani je kakšnih enajst tisoč stanovanj praznih. Na te naj Golob nabije davke!