favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi suše že prepovedi zalivanja vrtov in polnjenja bazenov

Deli na:
Zaradi suše že prepovedi zalivanja vrtov in polnjenja bazenov

Bazen z napihljivim robom je na voljo že za nekaj sto evrov. - Foto: dreamstime

Ne le na površinskih slojih tal in vodotokih, suša je tudi v podzemnih vodah. Izrazita suša podzemne vode je trenutno v goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji, drugod je v večjem delu zmerna suša podzemnih voda. Stanje bi izboljšale le obilnejše dolgotrajne padavine. V vse več občinah uvajajo določene prepovedi rabe pitne vode.

Tako je Komunala Brežice uporabnike pitne vode iz celotnega območja občine Brežice prejšnji teden obvestila, da je zaradi povečane porabe pitne vode od 30. junija dalje do preklica prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje vrtov, zelenic, nasadov, pranje vozil in polnjenje bazenov. Prepovedan je tudi odvzem vode in polnjenje gasilskih cistern iz hidrantov, razen za gašenje požarov in odpravo posledic drugih elementarnih nesreč.

Podobno velja za uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Podbočje, ki pokriva manjši del občine Krško. Tam je pitno vodo za zalivanje, pranje vozil in polnjenje bazenov prepovedano uporabljati od 1. julija dalje do preklica, je razvidno iz zapisa na spletni strani podjetja Kostak.

K varčni rabi vode pozivajo tudi drugod. Komunalno podjetje Kamnik je v petek uporabnike oskrbe s pitno vodo obvestilo, da je zaradi suše nivo vode na vodnih zajetjih kritično nizek. "Zavedati se je treba, da ima oskrba s pitno vodo prednost pred rabo vode za druge namene, zato vse uporabnike pozivamo, da z vodo ravnajo čim bolj racionalno. Poleg splošnih ukrepov za varčno rabo pitne vode je potrebno omejiti predvsem polnjenje bazenov!" so zapisali pri komunalnem podjetju.

Tudi Kraški vodovod Sežana je uporabo pitne vode omejil v več naseljih, ki se napajajo iz lokalnih vodovodov. Podobno, a s časovno omejitvijo, je storila Komunalno stanovanjska družba iz Ajdovščine. Ta je prejšnji teden vse uporabnike pitne vode iz občin Ajdovščina in Vipava, ki so priključeni na javni vodovod, obvestila, da je prepovedana uporaba pitne vode za zalivanja, polnjenja bazenov, pranja avtomobilov in vsaka druga uporaba, ki ne služi primarni oskrbi s pitno vodo, in sicer od 18. do 23. ure.

Na kritične razmere že nekaj časa opozarja Rižanski vodovod Koper, kjer so v petek ponovno pozvali k varčni in odgovorni uporabi vode, kar je sicer povsod splošno priporočilo v tem času sušnih razmer.


Kot so v zadnji izdaji Sušomera zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso), ki Sušomer izdaja vsak četrtek, je zmerna suša podzemne vode prisotna v vodonosnikih zgornjesavske, bovške, obalne, notranjske, savinjske, spodnjeposavske in podravske regije, izrazita suša pa je, kot omenjeno, prisotna v goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji.

Gladine podzemne vode se v večini države še naprej znižujejo, stanje pa se lahko izboljša na običajno raven le z obilnejšimi dolgotrajnimi padavinami, so navedli pri Arsu. Podobno slabe so razmere pri površinskem sloju tal. Izrazita kmetijska suša je že nastopila v osrednjem delu Slovenije in na Notranjskem, medtem ko so denimo v Prekmurju prejšnji tedne še bile običajne razmere za ta čas v letu.

Tudi pretoki rek po Sloveniji so majhni in se še počasi zmanjšujejo, kaže današnje hidrološko poročila Arsa. Nizkovodne razmere prevladujejo v večini države, najbolj izrazite pa so v južnem in osrednjem delu države. Srednje pretoke še vzdržujeta Mura in Drava.

Bodo pa danes v popoldanskih urah, ponoči in v torek preko dneva ob krajevnih padavinah prehodno narasli posamezni vodotoki. Danes je za to največ možnosti v severni polovici države, v torek pa tudi drugod. Pride lahko do hitrega porasta hudournikov in manjših vodotokov, možna so tudi razlivanja in zastajanja meteornih in zalednih voda, opozarja Arso.

Danes zjutraj so slovenske reke imele med osem in 25 stopinj Celzija, Bohinjsko jezero je imelo 24, Blejsko jezero 25, morje v Kopru pa 28 stopinj.

Zaradi sušnih razmer v naravi je sicer na območju celotne države od petka razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.