mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Panamski dokumenti in umetniki v davčnih oazah: Kubrick, Almodovar, Jackie Chan

Deli na:
Panamski dokumenti in umetniki v davčnih oazah: Kubrick, Almodovar, Jackie Chan

Foto: Arhiv Reporterja

V razkritih dokumentih panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca so med tistimi, ki so svoje premoženje skrivali v davčnih oazah, omenjeni tudi nekateri znani umetniki, med njimi perujski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Llosa in španski režiser Pedro Almodovar. Afera je tudi razkrila sled do ukradene Modiglianijeve slike.

Po poročanju španskega spletnega portala El Confidencial, ki je sodeloval v projektu #PanamaPapers, se imeni Vargasa Llose in njegove soproge Patricie v dokumentih pojavljata v zvezi s podjetjem Talome Services Corp s sedežem na Britanskih deviških otokih med 1. septembrom in sredino oktobra 2010.

80-letni književnik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu zatrdil, da so ga te informacije presenetile in da ni vedel, da je bil na njegovo ime in na ime njegove soproge Patricie pet tednov odprt račun v povezavi s podjetjem Talome Services Corp. Zagotovil je še, da ne ve za to podjetje.

Kot absurdna je zavrnil tudi namigovanja, da se je računu v davčni oazi odpovedal, preden je konec leta 2010 prejel Nobelovo nagrado. "Nisem vedel, da bom dobil Nobelovo nagrado, dokler se to ni zgodilo," je dejal.

V dokumentih panamske odvetniške družbe Mossack Fonsece je omenjen tudi španski režiser Pedro Almodovar skupaj z bratom Agustinom. Leta 1991 naj bi imela podjetje El Deseo s sedežem na Britanskih deviških otokih.

Agustin Almodovar je v sporočilu za javnost priznal, da je bilo podjetje ustanovljeno "pred načrtovanim širjenjem njunega podjetja v tujino", a dodal, da "so ga pustili umreti" in da ni bilo aktivno, ker "ni ustrezalo njunemu načinu delovanja", poroča britanski BBC.

Pedro Almodovar se še ni odzval in je v torek odpovedal novinarsko konferenco za svoj najnovejši film Julieta v Madridu.

Po poročanju britanskega časnika Guardian je po smrti režiserja Stanleyja Kubricka leta 1999 njegova družina prenesla lastništvo graščine v Veliki Britaniji, v kateri je živel zadnja leta, na podjetji na Britanskih deviških otokih. Dokumenti tudi razkrivajo, da so svojci po njegovi smrti vrsto podjetij v davčnih oazah uporabljali za premoženje, tudi za dobičke od nekaterih Kubrickovih filmov.

Igralec Jackie Chan (foto) je imel v lasti vsaj šest podjetij v davčnih oazah, tudi na Britanskih deviških otokih, navaja časnik.

Panamski dokumenti so tudi razkrili sled do slike italijanskega slikarja in kiparja Amedea Modiglianija, ki je bila ukradena pred drugo svetovno vojno, zdaj pa je v prostem pristanišču v Ženevi, ki ni podvrženo carini in davkom.

Sliko so leta 1939 odvzeli nacisti nekemu judovskemu zbiralcu umetnin, potem pa se je za njo izgubila vsaka sled. Iz dokumentov Mossack Fonsece pa je razvidno, da je slika Sedeči moški, ki se naslanja na palico, katere vrednost je ocenjena na 22 milijonov evrov, v lasti vplivnega zbiratelja umetnin Davida Nahmada. Njegova družina, ki je obogatela z umetninami, naj bi sicer imela v lasti 4500 umetniških del, med njimi 300 Picassovih, poročanje švicarskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.