Revija Reporter
Slovenija

Znak za alarm? V Sloveniji med novorojenci vse več muslimanskih imen

Jože Biščak
31 317

4. nov. 2017 6:00 Osveženo: 6:42 / 04. 11. 2017

Deli na:

Eden od zunanjih znakov islamizacije Evrope je tudi porast muslimanskih imen med novorojenimi otroki.

V Bruslju in Antwerpnu je ime Mohamed najpogostejše že od leta 2008, v Angliji in Walesu je ime v različnih variantah postalo najpogostejše lani,  enako je v nekaterih regijah Francije, Danske in Nemčije. Mohamed (in njegove različice) je tudi sicer najpogostejše ime na svetu. Ima ga 150 milijonov mošjkih. V Sloveniji po podatkih Statističnega urada RS uporaba muslimanskih imen še ni kritična, čeprav je opaziti trend rasti.

Pred 2. svetovno vojno alpska dežela muslimanskih imen skoraj ni poznala, v ta konec Evrope so ga zanesli predvsem Bosanci in Kosovarji, ki so v Sloveniji iskali delo. Največja rast imena Muhamed (ali Mohamed) med novorojenci je bila v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, nato je uporaba začela upadati, saj se je naslednja generacija prišlekov želela integrirati v evropsko civilizacijo tudi z uporabo domačih oziroma nemuslimanskih ime. To velja za vsa muslimanska imena, ne samo za Muhameda.

Z novim valom priseljevanj in radikalizacijo islama se je trend spet obrnil. Zelo hitro narašča uporaba imena Amar (ali Ammar), ki je po raziskavah najpogostejše ime v muslimanski Bosni in Hercegovini. Od 80. let do konca tisočletja je tako ime v Sloveniji imelo 43 moških, od leta 2000 do danes ga ima že 343. Če se bo trend nadaljeval, se bo številka konec desetletja približala številu 500.

Pri ženskah je med muslimani priljubljeno ime Hana. Glede imena se krešejo mnenja, saj si izvor tega imena lastijo tako muslimani kot Židje. Na spletnih straneh, kjer muslimanski pridigarji svetujejo glede imen otrok, piše, da je Hava muslimansko žensko ime (arabskega porekla), ki pomeni »pametna ženska«, medtem ko je hebrejski pomen Hane »obdarjena«. Uporaba imena Hana v Sloveniji narašča od začetka tisočletja, danes ima tako ime v Sloveniji 2.916 žensk in se uvršča na 94. mesto po pogostosti med ženskimi imeni. Toda v tem desetletju je ime že na 13. mesto od vseh novorojenih deklic (lani na 12. mestu). Pogosto muslimansko žensko ime v Sloveniji je tudi Lejla. V Sloveniji sta sicer najpogostejša imena Franc (24.330 moških) in Marija (56.971 žensk).

In še zanimivost. V času socializma so se želeli muslimani prikupiti oblastem in so si za otroke izmišljali nova imena. Tako sta se pojavili imeni Melisa in Ninela, ki spominjata na klasična muslimanska imena. Zanimivo je to, kaj pomenita. Ime Melisa je sicer grškega porekla in pomeni čebela, uporabljali pa so ga, ker je sestavljeno iz prvih črk krvave komunistične četverice: Marx, Engels, Lenin in Stalin. Ime Ninela pa je nastalo z obratnim branjem imena Lenin, dodana je črka »a«. V Sloveniji je 473 Melis, Ninel je po podatkih statističnega urada manj kot pet.