Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nova dvojna zmaga Pogačarja in Rogliča, lanski zmagovalec Bernal je zlomljen

Deli na:
Nova dvojna zmaga Pogačarja in Rogliča, lanski zmagovalec Bernal je zlomljen

Foto: Reuters

Nov dan z zahtevnimi vzponi, nova dvojna zmaga slovenskih kolesarjev. Po košarkarski analogiji sta Primož Roglič in Tadej Pogačar danes prišla do trojnega dvojčka zmag na dirki po Franciji. Zgodba zvezdnikov Jumbo-Visme in UAE Team Emirates na največji kolesarski dirki na svetu iz dneva v dan dobiva dodatne, komaj verjetne razsežnosti.

Slovenska kolesarska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič sta na vrhu 17,4 kilometra dolgega vzpona na Grand Colombier znova dokazala, da sta na letošnji francoski pentlji najmočnejša.

Slavila sta še tretjo dvojno zmago, potem ko jima je to uspelo še v četrti etapi na Merlette in v deveti po spustu v idilično vasico Laruns v Pirenejih. V sprintih je trenutno rezultat 2:1 za mlajšega Pogačarja, ki je bil tokrat nedosegljiv tudi za vodilnega kolesarja v skupnem seštevku.

Glede na to, kako močna je bila Rogličeva ekipa, ko je cesta po polovici etape zavila navkreber, si je 30-letni Kisovčan želel zmage na terenu, ki ga zelo dobro pozna. Le pet tednov prej je na Colombier strl Kolumbijca Egana Bernala, ta je danes izgubil ogromno časa, in slavil skupno zmago na dirki po departmaju Ain.

Takrat na dirki ni bilo Pogačarja, ki je znova pokazal, kako eksploziven je v zaključkih etap. S prvim mestom je v primerjavi z Rogličem pridobil štiri sekunde, v boju za rumeno majico pa se je rojaku približal na 40 sekund. Tretji, Kolumbijec Rigoberto Uran, zaostaja že minuto in 34 sekund.

Napada na Rogliča mladenič s Klanca pri Komendi ni izključil, a je spomnil na nepredvidljivost preizkušnje po francoskih cestah. "Za zdaj se zdi Roglič neustavljiv, vendar danes je 'počil' Bernal, morda bom kak drug dan jaz ali Roglič. Tega ne moremo vedeti. Poskušali bomo nadaljevati v tem ritmu," je dejal najmlajši tekmovalec z dvema etapnima zmagama v zadnjih 86 letih dirke po Franciji po podatkih RTV Slovenija.

Skupaj ima na vsega drugem nastopu na največjih, tritedenskih pentljah že pet etapnih zmag. Trikrat je lani slavil na španski Vuelti, ki jo je na koncu dobil prav Roglič pred drugim Alejandrom Valverdejem in tretjim Pogačarjem.

Natanko leto dni kasneje bi lahko slovenska zvezdnika spisala še precej bolj odmevno zgodbo v Parizu. A do Elizejskih poljan in 20. septembra je še zelo strma cesta s tremi gorskimi etapami v Alpah. Posebej zahtevna bo sredina 17., ki bo kolesarje s ciljnim vzponom popeljala do najvišje točke na Touru na nadmorsko višino 2304 metre.


Vsaj za zdaj se zdi, da je Roglič v idealnem položaju za skupno zmago. Ima prednost v skupni razvrstitvi, za seboj ima najmočnejše moštvo, obenem pa ima še asa v rokavu, saj bo v 20. etapi v soboto na vrsti vožnja na čas. Zato izgubljenih štirih sekund 30-letnik ni objokoval.

"Želel sem si zmagati. Vedno je bolje pridobiti čas, kot ga izgubiti. Ekipa je opravila odlično delo, ampak na koncu sem bil malce prekratek. Toda opravili smo dobro delo in še en dan smo v rumenem," je takoj po etapi v hitri izjavi za organizatorje Toura dejal 30-letni Kisovčan, ki ni pozabil pohvaliti svojih moštvenih kolegov.

"Res je, fantje so danes leteli po vzponih. Hvala vsem in poklon vsakemu posebej. Do sedaj opravljamo odlično delo na Touru. To ni individualni šport in za dobre predstave potrebuješ odlično ekipo," kot vedno poudarja še vedno vodilni kolesar na Touru, ki bo v torek še sedmič zapovrstjo nosil rumeno majico.

Tudi Pogačar je bil iz prve vrste priča premoči Rogličeve ekipe, ki je danes ni bilo moč streti. "Jumbo-Visma se je danes dobro pripravila in po mojem mnenju ni imelo smisla napasti na zadnjem vzponu," je priznal mladi kolesar moštva iz Združenih arabskih emiratov.

V boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja na Touru je ostal brez pravega tekmeca, potem ko je odpadel Bernal. "Ne vem, kaj se je zgodilo z Bernalom, ampak Nizozemci so res močno navili tempo in nekateri so pač plačali visoko ceno," je mirno razlagal mladi zvezdnik kolesarskega športa.

Na vprašanje, ali lahko premaga Rogliča, pa je mladi Pogačar pomenljivo dejal: "Najprej test na novi koronavirus." S tem je seveda spomnil na nova testiranja na novi koronavirus, ki jih bo mobilno zdravstveno osebje na Touru opravilo na ponedeljkov prost dan.

Pravilo dveh pozitivnih primerov za izključitev z dirke so organizatorji v sodelovanju s pristojnimi oblastmi nekoliko spremenili. Tako se bodo pozitivni primeri pretekli ponedeljek brisali, ob dveh covid pozitivnih članih moštva ta ponedeljek pa ekipa vseeno ne bo ušla usodi izključitve s Toura.

Koronavirus je pač še en tekmec, ki ga je treba premagati ali pa se mu izogniti na poti do Pariza. Nato pa naj cesta odloči, kdo je najboljši kolesar v Sloveniji oziroma na dirki po Franciji.