Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenskim športnikom se je poklonil tudi šef olimpijskega gibanja

Deli na:
Slovenskim športnikom se je poklonil tudi šef olimpijskega gibanja

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach v Tacnu. - Foto: Bobo

Dan po zgodovinski dvojni zmagi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na največji kolesarski dirki na svetu, dirki po Franciji, je Slovenijo obiskal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Prvi mož olimpijske družine se je srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo, nato pa je v Tacnu pozdravil še slovenske športnike.

Obisk Bacha se je začel v prostorih predsednika vlade Janeza Janše. "Govorili smo o vlogi športa v časih pandemije novega koronavirusa, ko je šport lahko ena izmed rešitev, predvsem pri podpori ljudem za ohranjanje fizičnega in psihičnega zdravja. Ugotovili smo, da je pri tem zelo pomembna pomoč države. Prav tako smo govorili o OI v Tokiu ter predsedovanju Slovenije Evropski uniji v drugi polovici naslednjega leta," je pogovore s predsednikom vlade kot zelo pozitivne ocenil v imenu gostitelja obiska predsednika Moka Bacha generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko.

Popoldne se je Bach srečal s slovenskimi kandidati za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, v Tacnu se jih je od 116 zbralo približno 50 iz 14 različnih športov.

Pred tem je Bach obiskal grob najvidnejšega slovenskega predstavnika v olimpijskih organizaciji Janeza Kocijančiča, ki je po hudi bolezni preminil 1. junija. Štiri dni pozneje je kot tretji Slovenec po Miroslavu Cerarju in Leonu Štuklju posthumno prejel srebrni red Moka. Včeraj so posthumno zanj njegovi družini izročili še visoko priznanje Evropskih olimpijskih komitejev, ki jih je Kocijančič vodil od leta 2017.

EOC je ob tej priložnosti v Ljubljani pripravil tudi svojo sejo v spomin na Kocijančiča. "Ko je preminil, Bach zaradi potovalnih omejitev ni mogel priti v Slovenijo. Našo državo je drugič obiskal ob prvi možni priložnosti, dva dneva pred dnevom športa, ki ga bomo prvič kot praznik pri nas obeležili v sredo," je dodal Perko.

Aprila 2016 je Bach prvič prišel v Slovenijo, tedaj je med drugim odprl muzejski del prostorov OKS v ljubljanskem BTC. Nemški pravnik in nekdanji olimpijec je bil tokrat boter prireditve Fundacije Miroslava Cerarja.

Tradicionalni gala večer fundacije je neposredno prenašala Televizija Slovenija. Eden izmed osrednjih rekvizitov je bila rumena majica, s katero je prišel v cilj in jo je podpisal zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Tadej Pogačar. Šla bo na dražbo na Radiu Slovenija za novo akcijo OKS, za botrstvo mladih športnikov.


Na tem dogodku so bili ob številnih nekdanjih in sedanjih slovenskih športnikih navzoči tudi visoki gostje. Med drugimi sta prišla predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin in nekdanji ukrajinski atletski zvezdnik in pozneje športni funkcionar Sergej Bubka.

"Če bi me kdo januarja vprašal za usodo letošnjega evropskega prvenstva v nogometu, bi upal staviti karkoli, da prvenstvo nedvomno bo. Potem se je vse spremenilo. Sedaj lahko rečem, da EP naslednje leto bo, lahko pa bo prišlo še do kakšnih prilagoditev. Takih, da gredo potem stvari na bolje, je bilo letos že zelo veliko," je dejal Čeferin.

Bach je Čeferinu ob tej priložnosti predal skrbništvo nad Cerarjevo fundacijo za eno leto. "Aleksander je človek, ki vidi stvari širše, prek nogometnih in športnih okvirov, ter je zato prava oseba za prevzem skrbništva nad fundacijo," je menil predsednik globalnega olimpijskega gibanja.

Tudi on je zatrdil, da bo Mok storil vse, kar je mogoče, da bi OI v Tokiu pripravili naslednje leto v korist človeštva "kot luč na koncu tunela". Izpostavil je pomoč Moka socialno zapostavljenim, pod okriljem Moka med drugim na OI nastopa reprezentanca beguncev.

Slovenskim olimpijcem je zagotovil, da bo v japonski prestolnici nared tako olimpijska vas kot tekmovališča. Mok ta čas skupaj z organizacijskim odborom in japonsko vlado pripravljajo različne scenarije izvedbe iger, tako kar se tiče navzočnosti gledalcev kot pogojev pred in med igrami za priprave in nemotena tekmovanja športnikov.

"Slovenija je majhna država, po velikosti in po števili prebivalstva, ampak je ne glede na to pravi gigant v mednarodni športni konkurenci, fenomen tako v zimskih kot poletnih, posamičnih in ekipnih športih. Gotovo športniki čutite izjemno in nedeljeno podporo vse nacije. Trenerji so ključ do uspeha, tu ste izjemni, prav tako imate potrebne objekte za tekme in treninge," je izpostavil Bach.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja je enodnevni obisk Slovenijo končal z dobrodelnim dogodkom Olimpijskega komiteja Slovenije, na katerem šest let zbirajo denarna sredstva za Fundacijo Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij. Bach je v imenu Mok fundaciji nakazal 50.000 ameriških dolarjev. V ta sklad se je do danes steklo skupno že 120.000 evrov.