900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Matjaž Kek se vrača na klop Slovenije

Deli na:
Matjaž Kek se vrača na klop Slovenije

Foto: Reuters

Nogometna zveza Slovenije bo danes ob 18. uri na Brdu pri Kranju izpeljala novinarsko konferenco. Čeprav v uradnem vabilu NZS ni navedla teme novinarske konference, pa je jasno, da bo na njej predstavila novega selektorja članske reprezentance. To bo znova, sicer po še neuradnih informacijah, Matjaž Kek.

Sedeminpetdesetletni Mariborčan bo tako drugič v karieri sedel na čelo članske izbrane vrste, potem ko je z njo že preživel uspešno obdobje med letoma 2007 in 2011, ko je Slovenijo popeljal na zadnje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriško republiko.

Kek, ki je kot igralec na mestu branilca igral za Železničar, Maribor, Spittal in graški GAK, se je prvega trenerskega poslal lotil kmalu po koncu igralske kariere, ko je v Mariboru nasledil Bojana Prašnikarja. Klub je nato popeljal do dveh državnih in pokalnega naslova.

Na klubskem področju je bil nato še trener Al-Ittihada v sezoni 2011/2012, od 2013 do letos pa je uspešno vodil Rijeko, s katero je osvojil naslov hrvaškega prvaka, dvakrat je bil pokalni prvak, enkrat pa superpokalni. Trikrat se je z njo uvrstil v evropsko ligo, enkrat pa v končnico za preboj v ligo prvakov.

Prav pri Rijeki si je utrdil status sposobnega stratega, po mnenju mnogih najbolj primernega za nov mandat v slovenski reprezentanci. Z reprezentančno zgodbo se je Kek sicer začel ukvarjati leta 2006, ko je bil selektor selekcij do 15 in 16 let. Že naslednje leto pa je nasledil Braneta Oblaka kot članski selektor. Slovenijo je vodil na 49 tekmah in z njo dosegel 20 zmag, devet neodločenih izidov ter doživel 20 porazov.