tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ljubljano je obiskal razvpiti pisatelj, ki se je v Ukrajini boril v vrstah proruskih separatistov

Deli na:
Ljubljano je obiskal razvpiti pisatelj, ki se je v Ukrajini boril v vrstah proruskih separatistov

Zakhar Prilepin - Foto: Profimedia

Odbor za mir Mednarodnega Pena je prisotnost ruskega pisatelja Zakharja Prilepina na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu ocenil za neprimerno. S tem se je po lastnih navedbah pridružil protestu ukrajinskega Pena. Na knjižnem sejmu odgovarjajo, da so platforma za svobodne ljudi in ne organ, ki bi ocenjeval (ne)primernost gostujočih avtorjev.

Kot je za STA pojasnil predsednik odbora za mir Marjan Strojan, je Ukrajinski Pen na Mednarodni Pen v London vložil protest, da so na Slovenski knjižni sejem v Ljubljano povabili ruskega pisatelja Prilepina, ki ga po Strojanovih navedbah obtožujejo raznih zločinov in je na seznamu preganjanih oseb v Ukrajini in BiH. Odbor za mir Mednarodnega Pena se je temu protestu pridružil in pisateljevo gostovanje označil za neprimerno. "Ljudje, ki so obtoženi vojnih zločinov, ne sodijo v Ljubljano," je prepričan Strojan.

"Čeprav sta povabilo in bivanje gospoda Prilepina v Sloveniji formalno nevprašljiva, dejstva, ki jih v svojem protestu organizatorjem knjižnega sejma navaja Ukrajinski Pen, govorijo sama zase," piše v pismu odbora za mir. Ob tem je izraženo še upanje, da "gre v tem primeru za spregled in ne za načrtno provokacijo gostiteljev", ter prepričanje, da "takšna nepremišljena dejanja načenjajo mednarodni ugled te pomembne kulturne prireditve".



Predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol je za STA poudaril, da knjižni sejem ni organ, ki bi ljudem prepovedoval prihod na sejem. "Če bi bil Prilepin obtožen, ne bi prišel čez kontrolo slovenske obmejne policije," je prepričan Kafol, tako pa je po njegovih besedah prišel kot svoboden človek, ki je pred tem gostoval na knjižnem sejmu v Frankfurtu brez vsakršnega incidenta, pa tudi v Franciji in Italiji ob izidu svoje knjige Samostan, ki jo je v Sloveniji izdala Cankarjeva založba.

"Vsak resen knjižni sejem na svetu ne bi prepovedal knjige, ki je v neki državi legalna, niti človeka, ki je legalno prišel v državo. Če bi se to začelo dogajati, bi to pomenilo konec knjižnih sejmov. Naloga sejmov ni imeti moralne, ideološke, vrednostne ali estetske kriterije. Edina meja za organizatorje je zakon. Če sta neka knjiga ali avtor prepovedana v neki državi, takšna knjiga nima mesta na sejmu. S Prilepinom se ni zgodilo nič od tega," je dodal Kafol.