Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Kolumnisti

Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev za EU

Deli na:
Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev za EU

Evropska unija ima res veliko težav, toda Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev.

Poraz Marine Le Pen, ki ji mediji radi pritikajo oznako skrajna desničarka, je dober izid za Slovenijo. Zmaga sredinskega kandidata Emmanuela Macrona na predsedniških volitvah je bila s 66 odstotki glasov volivcev prepričljiva, pri čemer je bila volilna udeležba 75 odstotkov, o čemer lahko v Sloveniji le sanjamo. Le Penova jasno nasprotuje islamizaciji Francije in pritoku novih migrantov. Opozarja na negativne posledice multikulturnosti in izgube nacionalne identitete, to je všeč mnogim desničarjem v Sloveniji, vendar ti pogosto pozabljajo na njena stališča, ki so proti interesom Slovenije.

Takšno je na primer njeno nasprotovanje valuti evro oziroma denarni uniji, češ da uničuje Evropsko unijo. Po njenem bi se zaradi odprave evra nova nemška valuta okrepila, francoski frank pa bi oslabel, kar bi omogočilo uravnoteženje konkurenčnosti francoskih družb z nemškimi. Pravi, da trenutno Nemčija ustvarja presežke na račun drugih članic EU.

Za Slovenijo je seveda evro pozitiven, saj prinaša finančno stabilnost. Kot majhno in v izvoz usmerjeno gospodarstvo smo zainteresirani za stabilen tečaj in vpetost v velik gospodarski prostor z eno trdno valuto. Evro nam zmanjšuje stroške v mednarodni trgovini, prispeva pa tudi k finančni disciplini države. Za ljudi je seveda najbolj vidna stvar, da lahko svojo valuto uporabljajo v večjem delu Evrope, hkrati imajo njihovi evri precej veliko kupno moč v tretjih državah.

Le Penova podobno kot ameriški predsednik Donald Trump zagovarja patriotski protekcionizem v gospodarstvu, kar pomeni omejevanje svobodne trgovine. Toda prav svobodna trgovina s čim manj omejitvami je v izrazitem interesu Slovenije. Slovensko gospodarstvo sloni na močnem izvozu, ki se v zadnjih letih na srečo ves čas krepi. Daleč največ izvozimo v druge članice Unije.

Pred volitvami je napovedala, da bo razpisala referendum o izstopu Francije iz EU. Francoski izstop bi bil po britanskem skoraj gotovo začetek razkroja zveze, v kateri smo Slovenci dosegli boljši položaj kot v prejšnjih večnacionalnih povezavah. Slovenski mladi imajo v okviru EU skoraj neomejene možnosti izobraževanja, programi so po državah kompatibilni, to jim olajšuje tudi kasnejše zaposlovanje (seveda je to lahko dvorezen meč, saj mnogi sposobni odhajajo na tuje). Vprašajte mlade v Veliki Britaniji, ali podpirajo izstop njihove države iz EU. Velika večina ne.

Evropska unija ima res veliko težav, toda Marine Le Pen je ena od težav in ne rešitev.