ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Magazin

Zaradi knjige Romana Vodeba norišnica na knjižnem sejmu; policija in varnostniki mirili kričače (FOTO)

Deli na:
Zaradi knjige Romana Vodeba norišnica na knjižnem sejmu; policija in varnostniki mirili kričače (FOTO)

Foto: Bobo

Delovni odbor za feminizem društva Iskra je pred Cankarjevim domom protestiral proti predstavitvi knjige Prvi spol Romana Vodeba na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu (SKS) in pozval k "odgovornosti pred trgom". Protest so naslovili tudi na upravni odbor sejma. Kot pravi njegov predsednik Zdravko Kafol, vstopa na SKS ne more prepovedati nikomur.

Kot je povedala Aicha Boughazi, je društvo pred dvema tednoma na upravni odbor SKS naslovilo protestno pismo, v katerem so zahtevali, da se predstavitev knjige "samooklicanega psihoanalitika, predvsem pa seksista in ponosnega antifeminista" umakne s programa, ker "mizoginija in homofobija na tako uglednem in pomembnem sejmu nimata mesta", tudi v luči tega, da nanj vabijo s podobo razsvetljenca Valentina Vodnika.

Po besedah Aiche Boughazi to sicer ni poziv k cenzuriranju Vodeba, temveč protest proti širši politiki SKS. Ta s tem, ko mu nudi prostor za pozivanje k neenakopravnosti med spoloma, kar "je med drugim tudi kršitev slovenske ustave", legitimira njegova sporna stališča, je dejala. Kot je še dodala, ima vsak pravico do lastnega mnenja, "nima pa vsak pravice, da svoja stališča javno izraža, še posebej, če so ta netolerantna".


Upravni odbor SKS so pozvali, da svoj kodeks delovanja "razširijo in vanj vključijo neke osnovne etične standarde, na podlagi katerih prostora dogodkom, kjer se širi sovraštvo, v prihodnje sistematično ne bodo dodeljevali".

Kafol je na protest odgovoril z besedami, da ni v vlogi, da bi komurkoli preprečeval vstop na sejem, na katerem se zvrsti 300 dogodkov in več kot 1000 nastopajočih. Kaj ti povedo na dogodkih, "sejem ne ve in ne more vplivati".

SKS "v tem trenutku nima nobenega razloga in niti pravne osnove prepovedati vstopa svobodnemu državljanu RS, ki ni kazensko preganjan in njegova knjiga ni prepovedana", je dejal Kafol.

Loading...