pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kitajska partija nad kapitalistične grehe: zvezdnica mora zaradi davčne utaje plačati 111 milijonov evrov kazni

Deli na:
Kitajska partija nad kapitalistične grehe: zvezdnica mora zaradi davčne utaje plačati 111 milijonov evrov kazni

Fan Bingbing - Foto: arhiv Reporterja

Kitajska zvezdnica Fan Bingbing mora plačati 883 milijonov juanov (111 milijonov evrov) kazni zaradi utaje davkov in drugih prestopkov, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. 37-letnica, ki je pred meseci izginila iz javnosti, se je na družbenem omrežju Weibo pokesala za svoja dejanja ter se opravičila oboževalcem in kitajski komunistični partiji.

Igralka, manekenka in producentka na Kitajskem uživa status superzvezde, z vlogo v hollywoodski uspešnici Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti pa je okusila tudi mednarodno slavo.

Ko so se pred meseci v javnosti pojavile obtožbe, da je utajila davke, je izginila iz javnosti, njeni do takrat zelo dejavni računi na družbenih omrežjih pa so utihnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njeno nenadno izginotje z zaslonov in reklamnih panojev po državi je sprožilo govorice, da so jo oblasti zaprle v okviru kampanje, s katero so se spravile na "ekscese" v filmski in televizijski industriji.

Kitajska davčna uprava je danes odstrla vsaj delček skrivnosti z razkritjem, da so Fan Bingbing in podjetja pod njenim nadzorom utajila za več sto milijonov juanov davkov.

Kot je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, bo morala igralka plačati 883 milijonov juanov neplačanih davkov in kazni. Če bo znesek poravnala do datuma, ki ga je določila davčna uprava, se bo izognila kazenskemu pregonu.



Fan Bingbing se je danes na družbenem omrežju Weibo, kitajski različici Twitterja, pokesala za svoja dejanja, prosila oboževalce odpuščanja ter se opravičila "družbi, prijateljem, ki jim je mar zame, javnosti in državnim davčnim oblastem".

"Brez partije in dobre politike države, brez ljubeče pozornosti množic, ne bi bilo Fan Bingbing," je zapisala.

Po preiskavi Fan Bingbing so se oblasti spravile na celotno zabavno industrijo. Kršiteljem so ponudili amnestijo, če bodo do 31. decembra plačali davke, ki jih dolgujejo.

Fan Bingbing se je znašla v težavah maja, kmalu po tistem, ko je blestela na rdeči preprogi v Cannesu, ko je bivši televizijski voditelj objavil njeno pogodbo za snemanje filma. Glede na dokument je igralka za vsega štiri dni dela uradno dobila deset milijonov juanov (1,25 milijona evrov), neuradno pa je dobila še dodatnih 50 milijonov.

Gre za t. i. pogodbe "jin-jang", pri katerih je ena pogodba prijavljena davčni upravi, druga pa ostane tajna. Tovrstne dvojne pogodbe naj bi na Kitajskem uporabljali za izogibanje davkom.