Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kitajci kaos v Hongkongu krivijo za neuspel nakup nekdanje komunistične šole v Kumrovcu

Deli na:
Kitajci kaos v Hongkongu krivijo za neuspel nakup nekdanje komunistične šole v Kumrovcu

Titova rojstna hiša in kip v Kumrovcu. - Foto: Profimedia

Hrvaško ministrstvo za državno premoženje je potrdilo, da kitajska nepremičninska družba Zhongya do konca leta 2019 ni nakazala denarja za nakup stavbe nekdanje jugoslovanske politične šole v Kumrovcu. Potencialni kitajski vlagatelj se je lani edini prijavil na javni razpis in ponudil nekaj več kot 14 milijonov kun (1,9 milijona evrov).

Hrvaška vlada je sredi junija lani odločila, da bodo poslopje, v katerem je obratoval tudi hotel, prodali kitajski nepremičninski družbi. Solastnica kitajske družbe Jiang Yu je pred tem večkrat obiskala Kumrovec in izrazila interes, da bi vložila denar v nekdanjo politično šolo in spominski park nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita v njegovi rojstni vasi.

A kitajski vlagatelj do 31. decembra lani ni nakazal celotnega zneska za nakup, je poročal novičarski portal index.hr. To je portalu potrdilo tudi hrvaško ministrstvo za državno premoženje, ki je pojasnilo še, da bodo obdržali skoraj 600.000 kun are (81.000 evrov). O nadaljnji usodi nepremičnine bo odločila hrvaška vlada na eni svojih naslednjih sej, so v četrtek še odgovorili za portal.


Hrvaška vlada je lani dvakrat ugodila zahtevi podjetnice Yu, da bi podaljšali rok za nakazilo denarja. Kitajska družba je pojasnila, da niso zmožni plačati nepremičnin zaradi zapletenih razmer v Hongkongu.

Hrvaška je v preteklih letih večkrat neuspešno poskušala prodati popolnoma zapuščeno poslopje, ki z dvoriščem meri 27.000 kvadratnih metrov. Politična šola je imela v času delovanja na približno 6000 kvadratnih metrih veliko dvorano s 380 sedeži, pet kabinetov, knjižnico, restavracijo, 150 sob, športno dvorano in zaklonišče.

Stavba je bila zgrajena leta 1981 kot osrednja ustanova za politično izobraževanje jugoslovanskih komunistov. Po osamosvojitvi hrvaške države so poslopje spremenili v hotel, v katerem so nekaj let bivali begunci iz vojne na Hrvaškem. Nato pa je bilo poslopje opuščeno in propada že približno dve desetletji.