bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francija načrtuje prepoved podhranjenih manekenk

Deli na:
Francija načrtuje prepoved podhranjenih manekenk

Foto: Reuters

Francoska vlada se je izrekla za prepoved najemanja podhranjenih manekenk oz. manekenov in upravičevanja anoreksije. Gre za del dopolnil k predlogu zakona o zdravju, o katerem je začel razpravo francoski parlament. Manekenske agencije so do tovrstnih predlogov zadržane.

Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je v ponedeljek sporočila, da bo omenjena dopolnila podprla.

"Zdi se mi, da se je treba, če si manekenka, prehranjevati in skrbeti za zdravje. To je pomembno sporočilo mladim ženskam, mladim deklicam, ki so jim manekenke za estetski zgled," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila ministrica.

Prvo izmed dveh dopolnil je vložil socialistični poslanec Olivier Veran, njegov cilj pa je modnim agencijam prepovedati najemanje manekenk in manekenov, ki jim je postavljena diagnoza podhranjenosti.

Poslanec je ob tem predlagal spremembo delovne zakonodaje, s katero bi agencije prisilili, da za vsakega manekena oz. manekenko izdelajo zdravstveno potrdilo, ki bi dokazovalo, da je njegov oz. njen indeks telesne mase nad določeno vrednostjo. Za vsakršno neskladje pa bi bilo zagroženih šest mesecev zapora in denarna kazen v višini 75.000 evrov.

Z drugim dopolnilom pa bi poveličevanje pretirane suhosti postalo kaznivo dejanje. Glavni cilj je prepovedati internetne strani, ki upravičujejo anoreksijo.

Sindikat francoskih modnih agencij, ki združuje okoli 40 agencij, je izrazil obžalovanje nad Veranovim dopolnilom, ki da predlaga edinstven francoski pristop. "Francoske manekenske agencije imajo stalno konkurenco v drugih evropskih agencijah. Zaradi tega je potreben evropski pristop," je poudaril sindikat.

Kot spominja AFP, so nekatere države, med njimi Španija, Italija, Belgija, Čile in Izrael, že sprejele zakonske ali druge ukrepe na tem področju.

Po ocenah poslanca Verana v Franciji med 30.000 in 40.000 ljudi trpi za duševno anoreksijo. "V 90 odstotkih primerov gre za najstnike. Družbeni učinek te podobe, ki vodi svet, v katerem morajo biti ženske suhe do patološke ravni, da bi bile lepe, je zelo močan," je izpostavil poslanec.