pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoski poslanci za odvzem državljanstva obsojenim teroristom

Deli na:
Francoski poslanci za odvzem državljanstva obsojenim teroristom

Foto: Getty Images

Poslanci spodnjega doma francoskega parlamenta so v torek zvečer podprli sporni predlog ustavne spremembe, po katerem bodo francoskim državljanom z dvojnim državljanstvom odvzeli francoskega, če bodo obsojeni za teroristično dejanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za predlog je glasovalo 162 poslancev narodne skupščine, 148 jih je bilo proti, 22 pa vzdržanih. Odločitev so sprejeli po večtedenski razpravi.

Predlog je del svežnja ukrepov, ki jih je po lanskih terorističnih napadih v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, predložil francoski predsednik Francois Hollande. Z njimi naj bi okrepili varnost v državi.

Veliko francoskih državljanov je namreč odšlo oz. še vedno odhaja v vrste skrajne Islamske države in na bojišča v Sirijo in Irak. Tudi napadalci v Parizu naj bi se urili v Siriji in nato v Franciji izvedli pokol.

Poslanci bodo danes glasovali o celotnem svežnju. Ustavna reforma naj bi omogočila tudi, da bi z razglasitvijo izrednih razmer policija dobila pooblastila za izvajanje hišnih preiskav in odrejanja hišnega pripora brez sodnega nadzora.

Da bi vsi ukrepi začeli veljati, jih morata odobriti oba domova parlamenta, pa tudi tripetinska večina v kongresu, telesu, ki se oblikuje na sestanku skupščine, na katerem glasujejo o spremembah ustave.

Medtem ko javnost protiteroristične ukrepe večinoma podpira, so vladajoči socialisti glede tega razdeljeni. Zaradi svežnja, predvsem zaradi predloga o odvzemu državljanstva, je januarja odstopila pravosodna ministrica Christiane Taubira, nekdanji premier Jean-Marc Ayrault pa je predloge javno obsodil.

Premier Manuel Valls je v torek izrazil prepričanje, da bo ustavna reforma sprejeta. Ob tem je posvaril poslance iz vrst socialistov, da bi z glasovanjem proti vlado pahnili v težave, predsednik pa bi ostal v manjšini. Posvaril je, da se Francija še vedno sooča s teroristično grožnjo, ki je "nedvomno večja kot pred 13. novembrom lani".