benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tujci bodo lahko nepremičnine na Korziki kupili šele po petih letih bivanja na otoku

Deli na:
Tujci bodo lahko nepremičnine na Korziki kupili šele po petih letih bivanja na otoku

Foto: Reuters

Korziški parlament je včeraj potrdil predlog zakona, ki tujcem omejuje nakup nepremičnin na tem francoskem sredozemskem otoku. Če bo predlog potrdil tudi francoski parlament, bo moral vsakdo, ki bo na Korziki želel kupiti nepremičnino, tam živeti najmanj pet let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omejitev sicer ne velja za Korzičane, ki ne živijo na otoku. Predlagal jo je predsednik izvršnega odbora Korzike Paul Giacobbi, po njegovih besedah pa je namenjena preprečevanju špekulativnih investicij v otoškem nepremičninskem sektorju.

"Gre preprosto za preprečitev množičnih nakupov zemlje za namene gradnje počitniških hiš, ki otoku na dnevni ravni povzroča ekonomsko, socialno in celo politično škodo," je dejal Giacobbi.

Okoli 40 odstotkov nepremičnin na Korziki predstavljajo vikendi ljudi, ki sicer ne prebivajo na otoku. Na Korziki trenutno živi okoli 310.000 ljudi, od katerih je večina priseljenih od drugod, korziško prebivalstvo pa se vsako leto poveča za od 4000 do 5000 ljudi.

Predlog bi kljub morebitni potrditvi v francoskem parlamentu lahko naletel na številne ovire. Njegovi nasprotniki ga namreč vidijo kot diskriminatornega, škodljiva za njihove ekonomske interese ali celo v nasprotju z načelom svobode gibanja ljudi znotraj EU.

Primeri tovrstnih omejitev v EU sicer že obstajajo. Tako ima na primer Danska stroga pravila, ki določajo, kdo lahko na določenih delih njene obale kupuje počitniške hiše, navaja AFP.