mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Drago Jančar, čudežni pubec iz Maribora

Deli na:
Drago Jančar, čudežni pubec iz Maribora

Foto: Bobo

Drago Jančar, ki je prejšnji mesec dopolnil sedemdeset let, se uvršča v vrhu slovenskega literarnega panteona. Za njegov literarni opus velja, da je po kvaliteti uravnoteženo. Z nekaj odstopanja pri romanu Graditelj in še malo več pri romanu za zanj neznačilno aktualno (tudi tajkunsko) družbeno temo Maj, november (2014). Slovenski klasik se nima za tako ljubega slovenskim kritikom.

Njegov lani izdana pripoved o ljubezni v času vojne In ljubezen tudi se vnovič poteguje za že četrtega kresnika. Vojna premaga vse, vendar ne ljubezni, nekaj ostane, neko jedro, če ne drugega spomin na ljubezen, razmišlja Jančar o svojem zadnjem delu, ki je skoraj do izida imelo, kot pravi, »grozen« naslov Zlo, naraščanje. No, tudi ljubezen je beseda, s katero se v svojih knjigah težko sprijazni, zdaj pa se je z nekaj spodbude založnika znašla kar na naslovnici.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o Jančarjevem poklonu pretresljivemu pogumu navadnega človeka; o ceni, ki jo je moral Jančar plačati kot kanonizirani avtor; o ideološki sodbi Jančarjevih del; ko literarna fikcija vpliva na realnost; o Jančarjevih skovankah demokratura, prihvatizacija, podaljšana preteklost, cinična distanca …