Revija Reporter
Magazin

Diamantne maturantke danes (5): Anja Ajdovec

Nenad Glücks
1 1.588

5. jun. 2022 7:36 Osveženo: 7:37 / 05. 6. 2022

Deli na:

Anja Ajdovec

Primož Lavre

Bile so smetana med slovenskimi maturanti. Najboljše med najboljšimi. Ne »zgolj« zlate maturantke (tako označujejo tiste, ki na maturi dosežejo najmanj 30 točk), pač pa so dosegle vse možne točke – 34. Zanje velja oznaka diamantne maturantke.

Tudi škofjeloška gimnazija daje diamantne maturante oziroma maturantke. Ena od njih je Anja Ajdovec, ki je na tej gimnaziji maturirala pred dobrimi sedmimi leti. Potem se je odločila za študij na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Poleg kemije je imela v mislih še fakulteto za farmacijo, zelo jo je zanimal študij dentalne medicine. A prišla je do zaključka, da ji kemija odpira vrata na zelo različnih področjih: delo v laboratorijih,  farmacevtski industriji,  šolstvu. Pristala je ravno v šolstvu, je profesorica kemije na poljanski gimnaziji v Ljubljani.

Na fakulteti je bila odlična, vsa leta je zavoljo visokih ocen ohranila Zoisovo štipendijo. Zanimalo nas, je, kako to, da se je odločila za zaposlitev v šolstvu, če bi pa z njenim znanjem in profilom lahko v zasebnem sektorju dosegla bistveno višjo plačo. Gotovo, če bi bila zaposlena v farmacevtski industriji ali kje drugje v zasebnem sektorju, bi lahko prejemala veliko višjo plačo, pravi Ajdovčeva. Toda vodi jo to, kaj si želi v življenju početi. To odtehta znesek na računu.

Glede zaposlitve je najpomembnejše, da se lahko vsako jutro z veseljem napoti v službo. Delovnik ji mine v hipu, vseskozi je pestro, všeč ji je delo z mladimi, vsak dan se dogaja nekaj novega. Seveda je tudi naporno, a tudi sama dobi veliko od dijakov, ne gre torej le za enosmerno dajanje. Mlada profesorica bo decembra dopolnila šele 26. leto, torej so njeni dijaki le malo mlajši od nje.

Ima morda težave z vzpostavljanjem avtoritete v razredu? Poučuje že tretje leto, začela je na gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, pravi. Tedaj je bila od maturantov starejša le štiri ali pet let. Toda niti enkrat ni imela slabe izkušnje, da bi se kdo do nje zaradi starosti obnašal neprimerno. Če imaš veliko znanja in do dijakov pristopiš spoštljivo, ti to vračajo.

Na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo je imela sicer že možnost opravljati doktorski študij, a odprla se je možnost zaposlitve na poljanski gimnaziji, česar ni želela zavrniti. O študiju ali delu v tujini ni razmišljala. Sicer rada potuje, vendar je navezana na Slovenijo, tu je vse, kar potrebuje, tudi na profesionalnem področju.