Revija Reporter
Magazin

Diamantne maturantke danes (2): Tina Perme

Nenad Glücks
1 3.526

2. maj. 2022 7:48 Osveženo: 7:49 / 02. 5. 2022

Deli na:

Zdravnica Tina Perme dela na neonatalnem intenzivnem oddelku ljubljanske porodnišnice

Primož Lavre

Bile so smetana med slovenskimi maturanti. Najboljše med najboljšimi. Ne »zgolj« zlate maturantke (tako označujejo tiste, ki na maturi dosežejo najmanj 30 točk), pač pa so dosegle vse možne točke – 34. Zanje velja oznaka diamantne maturantke.

Ljubljančanka Tina Perme se je med diamantne maturante uvrstila leta 2005 na bežigrajski gimnaziji Ljubljana. Že pred maturo se je odločila za študij medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Seveda ji je šlo tudi na fakulteti odlično. Na izpitih je v povprečju dosegla oceno 9,9. Pomeni desetice in redkokatero devetico.

Po zaključku medicinske fakultete in strokovnem izpitu je čakala na specializacijo. Bilo je v času, ko niso zaposlovali v javnem sektorju, iskala je druge možnosti. Po naključju se je pojavila možnost magistrskega študija na univerzi v Edinburgu na Škotskem, program s področja pediatrije je trajal leto dni. Bila je zelo zanimiva preizkušnja. M

ed študijem na Škotskem se je v Sloveniji prijavila na specializacijo iz pediatrije. Med specializacijo pri nas je dobila z univerze v Edinburgu ponudbo, da bi tam delala doktorat, o čemer je resno razmišljala. Šlo bi za področje raziskovalnega dela. Toda dobila je možnost dela v ljubljanski porodnišnici, kjer si je vedno želela delati.

Priložnosti ni izpustila iz rok. Zaposlena je na neonatalnem intenzivnem oddelku, gre za enoto za intenzivno nego nedonošenčkov. Je to delo izjemno stresno? Ga. Perme pravi, da je to relativna ocena. Je namreč tudi izredno lepo.

Letos je bila prvič razpisana specializacija iz neonatologije, za katero se je že prijavila. Se na sedanjem delovnem mestu vidi dolgoročno? V slovenskem prostoru, nasploh v medicini pogreša usklajevanje raziskovalnega in kliničnega dela. Recimo v Veliki Britaniji je to bistveno bolje organizirano.

Še vedno pa vidi veliko možnosti za napredek tudi pri nas, tako da vsaj za zdaj ne razmišlja o življenju v tujini. Kar se tiče kvalitete življenja ter usklajevanje službe in družine, pravi, da smo lahko v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami kar zadovoljni.

Kako je epidemija vplivala na njeno delo? V ljubljanski porodnišnici in na pediatrični kliniki se programi niso spremenili, saj gre za prioritetna področja. Imajo pa posamezne porodnice s kovidom, za njihove novorojenčke je treba še toliko bolje poskrbeti. Po navadi sicer ti otroci nimajo kovida, a so rojeni predčasno, saj morajo zdravniki najprej poskrbeti za njihove bolne mame.