vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

Julija Patricija Novak, Cene Prevc Njena.si

Slovenski športniki pokazali svoje boljše ...

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Diamantne maturantke danes (3): Tina Janša

Deli na:
Diamantne maturantke danes (3): Tina Janša

Diamantna maturantka Tina Janša danes dela v Pozavarovalnici Sava - Foto: Primož Lavre

Bile so smetana med slovenskimi maturanti. Najboljše med najboljšimi. Ne »zgolj« zlate maturantke (tako označujejo tiste, ki na maturi dosežejo najmanj 30 točk), pač pa so dosegle vse možne točke – 34. Zanje velja oznaka diamantne maturantke.

Tina Janša je z vsemi možnimi točkami (34) maturirala na jeseniški gimnaziji leta 2009. Odločila se je za študij na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, smer finančna matematika.

Pred maturo ni natanko vedela, kam bi se vpisala, res pa ji je bila matematika vedno blizu. Finančna matematika je kombinacija ekonomije in matematike, zato jo je še posebej pritegnila. Pravi, da je odločitev sprejela na informativnih dnevih.

Je imela tudi na fakulteti tako odlične rezultate kot na gimnazij? Bila je kar uspešna, skromno pripomni. Vsako leto je prejela dekanovo priznanje za dosežen odličen uspeh, povprečje ocen je imela višje od 9,5. Padla ni na nobenem izpitu. Že ob zaključevanju druge stopnje na bolonjskem študiju (podiplomska stopnja) je začela delati na Pozavarovalnici Sava, se kasneje redno zaposlila in je pri tej družbi še zdaj.So bile delodajalcu glede zaposlitve pomembne ocene, ki jih je dosegla na fakulteti? Tina Janša meni, da so bile poleg vsega drugega pomembne tudi ocene. Imeli so še pisni test in več pogovorov. Vsi, ki so se zaposlili hkrati z njo, so bili na fakulteti zelo uspešni. Jo je zanimala kariera v tujini? Včasih je pomislila tudi na to, vendar pravi, da je preveč navezana na dom, da bi ga zamenjala s tujino.

Doma je sicer iz Žirovnice na Gorenjskem, kjer živi še zdaj. Delo na pozavarovalnici ji ustreza, področje jo zanima, ima možnosti za razvoj in napredek. Dela v službi za upravljanje tveganj. Skrbi za izračun zahtevanega solventnostnega kapitala v skladu z direktivo  Solventnost II, ki velja za vse zavarovalnice na območju EU, to je za izračun, koliko kapitala mora imeti zavarovalnica za pokrivanje vseh potencialnih tveganj.

Poleg študija se je precej ukvarjala s konji, z jahanjem. Zdaj se nekoliko manj, še vedno pa ji ostane čas za hobije, uživa v naravi, branju dobrih knjig ...