ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Diamantne maturantke danes (4): Tanja Pečenko

Deli na:
Diamantne maturantke danes (4): Tanja Pečenko

Nekdanja diamantna maturantka Tanja Pečenko je danes pevka, koreografinja in pedagoginja - Foto: osebni arhiv Tanje Pečenko

Bile so smetana med slovenskimi maturanti. Najboljše med najboljšimi. Ne »zgolj« zlate maturantke (tako označujejo tiste, ki na maturi dosežejo najmanj 30 točk), pač pa so dosegle vse možne točke – 34. Zanje velja oznaka diamantne maturantke.

Ljubljančanka Tanja Pečenko je leta 2007 zaključila gimnazijo na Viču kot diamantna maturantka. Z odliko je maturirala še na Srednji glasbeni in baletni šoli (umetniška gimnazija), strokovni program balet. Odločila se je za študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, istočasno pa je že začela poučevati balet. V letih 2007 – 2020 je na različnih šolah delovala kot prof. baleta in plesne pripravnice.

Do konca srednješolskega šolanja, ko je hkrati hodila na dve gimnaziji, se je morala nekoliko omejevati pri vsej paleti področij, ki jo zanimajo. Smer študija si je zato izbrala kar težko. Če bi bila v Ljubljani možnost študija muzikala, bi se verjetno usmerila v to. Likovna kreativnost ji je bila tudi vedno blizu, fakulteta ji je omogočala svobodo udejstvovanja na področjih, za katera prej ni bilo časa

Je kdaj delala v razredu kot likovni pedagog? Zgolj na praksi v tretjem in četrtem letniku. Bilo ji je všeč, vendar tega ni čutila kot nekaj, čemur bi se kasneje posvetila. Poučevanje baleta jo je zanimalo bolj, omenili smo, da je 13 let delala na različnih baletnih šolah. Sedem let je tudi poučevala na glasbeni šoli v Nazarjah.



Vprašamo jo, ali je bila tudi na fakulteti tako uspešna kot na maturi. Pričakovano odgovori, da je dobivala bolj ali manj same desetice, prejela je svečano plaketo kot ena od najboljših študentov ljubljanske univerze.  

Trenutno ima Tanja Pečenko status samozaposlene v kulturi kot pevka, koreografinja in pedagoginja. Ima tudi fotografsko podjetje, ukvarja se s fotografiranjem družin, porok, s portreti … V zadnjem letu, odkar je na svojem, precej nastopa kot pevka, sodeluje v muzikalih, tudi v reklamah, v kakšni televizijski seriji, filmu.

V okviru skupine Muzikalci prirejajo koncerte. Je mentorica in režiserka pri otroških in mladinskih predstavah, koreografinja za pevske zbore. Oblikovala je znamko Mala baletka, kjer poleg baletne knjižice ponuja izdelke, navdihnjene z baletom. Idej ji res nikoli ne zmanjka.