stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Češki resničnostni šov posnema življenje pod nacizmom

Deli na:
Češki resničnostni šov posnema življenje pod nacizmom

Foto: Ceske Televize

Na Češkem so začeli predvajati resničnostni šov, ki poustvarja razmere v času nacistične okupacije. Tri generacije sodobne družine so v šovu podvržene vsakodnevnim tegobam druge svetovne vojne, spremljajo pa jih igralci v vlogah nemških vojakov in drugih prebivalcev češkega zaselka. Šov si je že prislužil nemalo kritik, tudi v tujini.

V šovu z naslovom Počitnice v protektoratu so člani družine živijo na kmetiji v hribovju na vzhodu Češke, soočeni pa so s skromnimi, racioniranimi obroki, nemškimi vojaki, ki patruljirajo po njihovi vasici, in vsenavzočimi gestapovci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj šova je povsem poustvariti življenje pod nacisti med drugo svetovno vojno, čemur ustrezajo tudi naslovi nanizanke v osmih enournih delih, na primer Pravila preživetja ali Z Gestapom za hrbtom.

Kot navaja ruska spletna stran v angleščini Sputnik, za to, da bi bil šov čimbolj realen, skrbi "vojni kabinet" v sestavi dveh zgodovinarjev, psihologa in arhitekta.

Češka javna televizija ČT je šov, ki se dogaja v medvojnem protektoratu Bohemija in Moravija, ko je v današnji Češki vladala s strani nacistov imenovana marionetna vlada, snemala lansko poletje.

Udeležence so izbrali med 400 prijavljenimi, zmagovalec pa naj bi dobil "dragoceno nagrado", a ustvarjalci niso jasno razkrili, kaj naj bi ta bila. Po poročanju nekaterih medijev naj bi dobil milijon čeških kron (slabih 37.000 evrov) v zlatih kovancih, poroča Sputnik.

"Dolgo časa sem iskala koncept, ki bi mi omogočil prikazati življenje v drugem obdobju, hkrati pa bi prinesel najvišjo možno stopnjo avtentičnosti," je resničnostno nanizanko po poročanju AFP komentirala njegova režiserka Zora Cejnkova.

A televizijski projekt je pričakovano sprožil tudi nemalo jeznih odzivov, in to ne le na Češkem. Šov po mnenju kritikov, ki jih povzema Sputnik, sicer posnema nekatere sitnosti vojne, a mu ne uspe reproducirati dejanskih grozot druge svetovne vojne - možnosti, da umreš.

"Na srečo z družino ne bodo ravnali kot z 82.309 Judi, ki so živeli v protektoratu in so jih nacisti odvlekli v koncentracijska in taborišča smrti ali pa so jih ubili češki kolaboranti," pa je šov komentiral kolumnist v izraelskem spletnem časniku Times of Israel. "Kritiki se sprašujejo, ali je naslednji na vrsti Big Brother Auschwitz," se glasi podnaslov jezne kolumne.