bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

kosir1 Njena.si

Jure Košir izgubil očeta

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Češki resničnostni šov posnema življenje pod nacizmom

Deli na:
Češki resničnostni šov posnema življenje pod nacizmom

Foto: Ceske Televize

Na Češkem so začeli predvajati resničnostni šov, ki poustvarja razmere v času nacistične okupacije. Tri generacije sodobne družine so v šovu podvržene vsakodnevnim tegobam druge svetovne vojne, spremljajo pa jih igralci v vlogah nemških vojakov in drugih prebivalcev češkega zaselka. Šov si je že prislužil nemalo kritik, tudi v tujini.

V šovu z naslovom Počitnice v protektoratu so člani družine živijo na kmetiji v hribovju na vzhodu Češke, soočeni pa so s skromnimi, racioniranimi obroki, nemškimi vojaki, ki patruljirajo po njihovi vasici, in vsenavzočimi gestapovci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj šova je povsem poustvariti življenje pod nacisti med drugo svetovno vojno, čemur ustrezajo tudi naslovi nanizanke v osmih enournih delih, na primer Pravila preživetja ali Z Gestapom za hrbtom.

Kot navaja ruska spletna stran v angleščini Sputnik, za to, da bi bil šov čimbolj realen, skrbi "vojni kabinet" v sestavi dveh zgodovinarjev, psihologa in arhitekta.

Češka javna televizija ČT je šov, ki se dogaja v medvojnem protektoratu Bohemija in Moravija, ko je v današnji Češki vladala s strani nacistov imenovana marionetna vlada, snemala lansko poletje.

Udeležence so izbrali med 400 prijavljenimi, zmagovalec pa naj bi dobil "dragoceno nagrado", a ustvarjalci niso jasno razkrili, kaj naj bi ta bila. Po poročanju nekaterih medijev naj bi dobil milijon čeških kron (slabih 37.000 evrov) v zlatih kovancih, poroča Sputnik.

"Dolgo časa sem iskala koncept, ki bi mi omogočil prikazati življenje v drugem obdobju, hkrati pa bi prinesel najvišjo možno stopnjo avtentičnosti," je resničnostno nanizanko po poročanju AFP komentirala njegova režiserka Zora Cejnkova.

A televizijski projekt je pričakovano sprožil tudi nemalo jeznih odzivov, in to ne le na Češkem. Šov po mnenju kritikov, ki jih povzema Sputnik, sicer posnema nekatere sitnosti vojne, a mu ne uspe reproducirati dejanskih grozot druge svetovne vojne - možnosti, da umreš.

"Na srečo z družino ne bodo ravnali kot z 82.309 Judi, ki so živeli v protektoratu in so jih nacisti odvlekli v koncentracijska in taborišča smrti ali pa so jih ubili češki kolaboranti," pa je šov komentiral kolumnist v izraelskem spletnem časniku Times of Israel. "Kritiki se sprašujejo, ali je naslednji na vrsti Big Brother Auschwitz," se glasi podnaslov jezne kolumne.