slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

Kate Middleton se ne bo vrnila v javnost vsaj do jeseni .. Odkrito.si

Kate Middleton - stanje je zelo resno!

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bi imeli doma posodo iz betona?

Deli na:
Bi imeli doma posodo iz betona?

Dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave Alpacem Cement d.d. - Foto: Alpacem

Beton je eden izmed materialov, s katerim so arhitekti v prvi polovici 20. stoletja soustvarjali moderno družbo. Zaradi razmeroma preproste izvedbe in široke dostopnosti surovin, ki jih vsebuje, so z njim gradili skoraj povsod po svetu. Beton je v arhitekturi danes splošno prisoten, pri oblikovanju pa se ne pojavlja pogosto, kar je bilo tudi izhodišče za študentski oblikovalski delavnici Doma z betonom in Beton 2.0 na katerih so študenti arhitekture iz betona ustvarjali inovativne izdelke za dom in urbano opremo.

Delavnici sta nastali v partnerstvu s podjetji Alpacem Cement in tehnološkim podjetjem Zevnik Lab. »Z novimi izzivi, s katerimi se družba spopada, bo vloga betona le še pomembnejša. Zato je lepo, da se mladi že med študijem srečajo z njim in ga uporabljajo na inovativne načine. V sami industriji je zahtevano temeljito poznavanje materiala, prav tako pa je nujno sodelovanje izkušenih oblikovalcev, ki znajo ustvariti pravo obliko. Nato so potrebni obrtniki, ki znajo to idejo spremeniti v končni izdelek. Ta proces, sodelovanje različnih strok je potrebno, zato, da na koncu pride do kakovostnega izdelka, ki lahko služi svojemu namenu,« pravi dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave podjetja Alpacem Cement.

V podjetju trdno verjamejo, da v napredek in inovativnost vodi sodelovanje stroke in industrije, zato veliko sodelujejo z raziskovalnimi ustanovami in šolami, kjer znajo mladi iz betona ustvariti izdelke, ki pokažejo njegovo drugo plat uporabnosti tudi v obliki in funkcionalnosti.

Izbor 31 oblikovalskih zasnov iz betona dobil svojo razstavo

Delavnice so odličen prikaz dobre prakse sodelovanja stroke in industrije. »Študenti iz teh izkušenj pridobijo neprecenljive lekcije, ki jim bodo koristile v prihodnosti, ko zapustijo varno zavetje akademskega okolja. Kljub temu, da so bili v fakultetnem okolju podučeni s strani izkušenih profesorjev, so se zdaj soočili z realnimi izzivi praktičnega dela,« pravi prof. Mihael Dešman, dekan Fakultete za arhitekturo UL.

56 študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani je tako na dveh oblikovalskih delavnicah, ki sta nastali na pobudo podjetja Alpacem Cement in tehnološkega podjetja Zevnik Lab, raziskovalo različne uporabnosti betona. Na delavnici Doma z betonom (2020-2021) so razvijali izdelke iz betona za domačo uporabo, na delavnici Beton 2.0 (2022-2023) pa so oblikovali urbano opremo. Nastali so izjemni koncepti in izdelki, izbor 31 oblikovalskih zasnov iz betona je do 16. maja tudi razstavljen v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani.

Vseprisoten, a mnogokrat skrit material

Na obeh delavnicah so študenti raziskovali različne metode izvedbe betonskih objektov (od preprostih in »primitivnih« do visokotehnoloških), ki vplivajo na različne značaje izdelkov. Na delavnici Doma z betonom so raziskovali potenciale betona kot taktilnega materiala manjših, vsakdanjih predmetov, ki kolonizirajo dom. Serijo produktov sestavljajo svetila, posode, družabne igre, šahovski komplet, obešalnik in niše za shranjevanje, ki v interakciji z različnimi vsakdanjimi predmeti lahko dajejo domu nov specifičen značaj. Izhodišče delavnice Beton 2.0 pa je bilo raziskovanje lastnosti betona in njegove produkcije. Nastali so betonski objekti, ki lahko kot urbana oprema poselijo različne zunanje prostore.

Beton je hkrati vseprisoten in mnogokrat skrit material – v temeljih, zidovih, pod našimi stopali. »Edinokrat, ko lahko povprečen človek pride v stik s tem materialom, je ob kakšni sanaciji ali rušenju stavb. Pri delu z betonom pa dobimo ideje, kaj vse bi s tem materialom lahko naredili. To smo povezali z delavnicami Fakultete za arhitekturo. Z mojim znanjem o materialu in Alpacem Cement z znanjem o proizvodnji ter poleg še arhitekti oziroma mentorji, ki so usmerjali študente pri tem, da so ustvarjali nove poglede na to, kaj vse se lahko iz tega materiala naredi,« zaključuje dr. Luka Zevnik iz podjetja Zevnik Lab, ki se ukvarja z razvojem cementnih materialov in tehnologij predvsem za področje arhitekture in dizajna.

Razstava študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani z naslovom BETON 2.0: DOM IN SVET je odprta za oglede od torka do sobote med 11.00 in 19.00 uro v Mali galeriji Banke Slovenije, le še do 16. maja 2024.