mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Avstrijci lovijo turiste z legendo o Sissi

Deli na:
Avstrijci lovijo turiste z legendo o Sissi

Romy Schneider je zaslovela z vlogo Sissi - Foto: arhiv Reporterja

Kočija, v kateri sta se sredi 50. let minulega stoletja v filmih o Sissi igralca Romy Schneider in Karlheinz Böhm prevažala kot cesarica Sissi in cesar Franc Jožef, je bila na dražbi prodana podjetju, ki načrtuje hotel v Bad Ischlu. Kočija bo stala pred vhodom v štirizvezdični hotel Grand Elisabeth, ki naj bi ga odprli junija 2023.

Kočija je bila po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA na spletni dražbi avkcijske hiše Dorotheum Salzburg prodana za dobrih 106.000 evrov. Pred četrtkovo dražbo je bila sicer ocenjena med 5000 in 7000 evri.

Poleg tega naj bi bila po pisanju agencije kočija na razpolago za praznovanja, kot so poroke, obletnice in podobno. "Verjamemo, da bomo s tem koščkom filmske zgodovine našli mesto v vseh turističnih vodnikih in potopisih. Fotografije s takšnimi motivi se po svetu širijo tudi prek družbenih omrežij, kot je Instagram," sta povedala podjetnika Herbert Ackerl in Josef Öhlinger, ki pri projektu sodelujeta skupaj s slaščičarskim podjetjem Zauner.

Kočija je sicer na dražbo prišla iz zasebne zbirke z dvorca Fuschl. Štirisedežna kočija z vzmetenjem je bila okoli leta 1900 verjetno izdelana v Belgiji in je v tistem času veljala za veličastno potovalno vozilo z vsem udobjem.

Filme o avstrijski cesarici in ogrski kraljici Elizabeti Bavarski, ženi Franca Jožefa I, poznani tudi kot Sissi, iz let 1955, 1956 in 1957 je režiral Ernst Marischka. Med drugim so snemali tudi na že omenjenem dvorcu Fuschl, ki je v filmu predstavljal dvorec Possenhofen ob jezeru Starnberg, kjer je Sissi preživela večji del svojega otroštva.