Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Andrew Ridgeley bo izdal spomine dueta Wham!

Deli na:
Andrew Ridgeley bo izdal spomine dueta Wham!

Foto: youtube

Angleški glasbenik Andrew Ridgeley bo izdal spomine o izkušnjah, ki jih je doživel kot polovica pop dueta Wham!, v katerem je v 80. letih deloval skupaj z Georgeom Michaelom. Knjiga Wham! George & Me bo sledila paru od njunega prijateljstva iz otroštva do poslednjega koncerta leta 1986. Izšla bo 3. oktobra v zbirki Michael Joseph založbe Penguin.

"Ustvarila sta kultne plošče, obravnavali so ju kot bogova, vendar sta ostala zvesta svojemu prijateljstvu in na koncu samima sebi," je po poročanju Guardiana zapisala založba Penguin v izjavi in dodala, da Ridgeleyjevi spomini podrobno opisujejo tista leta vse do zadnjega koncerta: "praske, smeh, odnose, dobro in slabo".

Ridgeley in Michael sta se srečala sredi 70. let na šoli Bushey Meads v Hertfordshireu. Kratek čas sta nastopala v ska skupini, imenovani Executive, preden sta leta 1981 ustanovila Wham!. Michael je prevzel pisanje, produkcijo in petje, s tem pa nekatere oboževalce zmedel pri tem, kakšna dejansko je v skupini vloga Ridgeleyja.

Ta je leta 1997 za revijo Hello! pojasnil: "Moj prispevek je bil v glasbenem smislu slabši od njegovega, oba pa sva bila vedno zelo odprta do tega. Že zgodaj sva se odločila, da bo George glavni pisec besedil, ker je bilo obema jasno, da je bil boljši pri tem."


Čeprav z debutantskim singlom Wham Rap! (Enjoy What You Do) nista uspela na lestvici, sta jo z nadaljnjimi singli, med katerimi je bilo kar pet uspešnic št. 1, osvajala vse do razpada leta 1986. Leto pred tem sta bila tudi prva zahodna pop izvajalca, ki sta nastopila na Kitajskem, deloma zahvaljujoč prizadevanjem menedžerja Simona Napier-Bella, da bi spodnesel podoben poskus skupine Queen.

Dokumentarec o turneji Wham! in China: Foreign Skies so premierno prikazali na zadnjem koncertu dueta 28. junija 1986, ko sta pred 72.000 ljudmi nastopila na stadionu Wembley. Za vstopnice se je tedaj potegovalo več kot milijon oboževalcev.

Duet, ki je prispeval uspešnice, kot so Last Christmas, Wake Me Up Before You Go-Go, Everything She Wants in Freedom, se ni nikoli ponovno sestal. "Ena od obljub, ki sva si jih dala, je bila, da Wham! ne bo nikoli ponovno oživel, ker je šlo za mladost," je Ridgeley leta 1997 povedal za Hello!. Po razhodu je sam poskušal srečo v Formuli 3, z nastopanjem in kratkotrajno solistično kariero, Michael pa je užival velik uspeh na glasbenih lestvicah kot samostojni zvezdnik.

Michael je umrl na božični dan leta 2016, star 53 let. Ridgeley se mu je leta 2017 na podelitvi nagrad brit poklonil z besedami: "Njegova zapuščina je nesporno briljantna in bo sijala in resonirala še v prihajajočih generacijah. George je v svojih pesmih, svojem lepem glasu in v poetičnem izrazu svoje duše zapustil najboljši del sebe. Rad sem ga imel, v zameno pa smo ljubljeni tudi mi in vi."