900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Predsednik bo napadel Iran, ker misli, da je to edini način, da bo izvoljen. Mar ni to patetično?

Deli na:
Trump: Predsednik bo napadel Iran, ker misli, da je to edini način, da bo izvoljen. Mar ni to patetično?

Donald Trump je leta 2011 napovedoval, da bo Obama napadel Iran. - Foto: YouTube

Predsednik bo enkrat pred volitvami napadel Iran, ker misli, da je to edini način, da bo izvoljen, je leta 2011 Donald Trump kritiziral politiko tedanjega predsednika ZDA Baracka Obame do Irana. Osem let kasneje je sam v volilnem letu na pragu vojne z Iranom.

Trump je v letih 2011 in 2012 vztrajno napovedoval, da bo Obama začel vojno z Iranom, da bi si tako zagotovil ponovno izvolitev.

»Naš predsednik bo začel vojno z Iranom, ker se absolutno ni sposoben pogajati. Šibak je in neučinkovit,« je leta 2011 dejal Trump. In še: »Resen problem v Beli hiši imamo. Prepričan sem, da bo enkrat pred volitvami napadel Iran, ker misli, da je to edini način, da bo izvoljen. Mar ni to patetično.«

Vse to in še več je Trump povedal v na YouTubeu objavljenem videu (kasneje zbrisanem), ki je le ena mnogih od Trumpovih kritik Obamove politike do Irana. Vztrajal je še, da bi pred vojaškimi operacijami zoper Iran morali izčrpati vse druge možnosti, da se ustavi iranski jedrski program.



Trump je več mesecev napovedoval vojno, ki naj bi jo Obama začel pred volitvami, in v oddaji Justice with Judge Jeanine na televiziji Fox News je še samozavestno dodal, da so se mnoge njegove napovedi že uresničile.

Vojne ni bilo, Obama je bil vseeno izvoljen, z Iranom pa je sklenil sporazum, ki je v zameno za ukinitev mednarodnih sankcij znatno omejil iranski jedrski program. Ko je sam postal predsednik, je Trump ZDA umaknil iz jedrskega sporazuma in ponovno uvedel sankcije zoper Iran, ta teden pa je z likvidacijo vplivnega iranskega generala v Bagdadu razdražil Iran in iraške šiite, ki so v tej državi večina.