pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Utrjevanje desne politične arene

Deli na:
Utrjevanje desne politične arene

Protesti proti AfD v Nemčiji - Foto: Profimedia

Sedaj prebivalstvo Nemčije sicer množično protestira proti AfD ter skrajni desnici, a stare leve in desne sile se za tem ne morejo dolgo skrivati.

Politični prostor v Nemčiji se v zadnjih nekaj letih korenito spreminja. Na eni strani prihaja do tega, da se ponovno utrjuje Krščanska unija, ki jo tvorita Krščansko-demokratska unija ter Krščansko-socialna unija (CDU+CSU), hkrati pa gre za pomembne razlike. Kar zadeva razlike, močno izgublja Socialna demokracija (SPD), vzpenja pa se Alternativa za Nemčijo (AfD). Vse kaže, da se izrazito utrjuje predvsem desna polovica nemške politične arene.

Vendar danes ključno vprašanje nemške politike nista več vzdrževanje družbene stabilnosti in gospodarski razvoj, temveč uravnavanje priseljevanja v Nemčijo in vzdrževanje videza, da lahko Nemčija ostaja takšna, kot je bila v zadnjih sedemdesetih letih, torej vse od »gospodarskega čudeža«, ki ga je doživela po 2. svetovni vojni.


Friedrich Merz, ki predseduje Krščanski uniji, je začel ostrejšo politiko, ki zadeva priseljence v Nemčijo. Prevzel je torej temo, na podlagi katere se je krepila AfD. Pomaknil se je torej na desno.

Vse kaže, da bo Hans-Georg Maassen ustanovil politično stranko, ki bo umeščena med Krščansko unijo in AfD. Z njim bi Merz lahko vstopil v koalicijo, česar z AfD ne more storiti, ker je preveč radikalna.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24