kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Kolumnisti

Sodstvo poleg Noviča vsem pred očmi melje tudi samo sebe

Deli na:
Sodstvo poleg Noviča vsem pred očmi melje tudi samo sebe

Čeprav se kopičijo okoliščine, ki govorijo o povsem drugih ozadjih za umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, kot je domnevno maščevanje dr. Milka Noviča, melje slovensko sodstvo naprej.

Najprej melje Noviča in njegovo družino (človek je že skoraj tri leta za zapahi), saj ga je sodnica Špela Koleta brez dokazov obsodila na 25 let zapora, nedavno pa so sodbo potrdili še sodniki Stanka Živič, Tatjana Merčun in Milan Štrukelj na višjem sodišču. Toda sodstvo hkrati vsem pred očmi melje tudi samo sebe, saj bi moralo biti branik pravne države, pa se kaže kot njen rabelj.

Toda zadeve postajajo še bolj absurdne. Kot je znano, je policija nedavno aretirala libanonskega kemika dr. Michela Stephana, nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu. Po ugotovitvah policije je namreč Stephan načrtoval umor dr. Janeza Plavca, vodje enega od oddelkov na inštitutu.

Plavec je na zaslišanju pred preiskovalno sodnico dejal, da je Stephan, ker ga je Jamnik odpustil, slednjemu grozil z maščevanjem, govoril je, da bo razstrelil inštitut … Stephan je bil v krogu osumljencev za umor Jamnika.

Edini iz kroga teh ljudi pa je zavrnil predlog policije, da pride na zavarovanje vzorcev za ugotavljanje prisotnosti delcev po streljanju. Vsi drugi so v to privolili. Policija mi je zdaj pojasnila, da pri teh osebah ni bilo mogoče utemeljiti razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, zato Stephana niso smeli prisilno privesti na odvzem vzorcev.

In kaj so storili, ko je Libanonec edini zavrnil odvzem vzorcev? Jim je postal kaj bolj sumljiv? Ne! V zvezi z njim niso storili nič. Če bi, bi lahko že tedaj izvedeli, kot izhaja zdaj iz zaslišanja dr. Plavca, da je prav Stephan Jamniku grozil z maščevanjem.

Tudi Jamnikova mati je medijem dejala, da se ga je njen sin zelo bal, zato ravno njega sumi za umor. Čeprav so Stephana zaprli še pred odločanjem višjih sodnikov, se ti na nove okoliščine sploh niso ozirali!? Jamnikove matere sploh niso hoteli zaslišati.

Žal pa se v Sloveniji še vedno kljub vsemu najde kak izpostavljen pravnik, ki tudi ob številnih očitnih kršitvah v tem procesu mirno pravi, da je pač sodbe sodišč treba spoštovati. Ni jih treba spoštovati, treba se jim je zgolj podvreči! O nujnosti spoštovanja te konkretne obsodbe govori namestnik direktorice službe vlade za zakonodajo dr. Janez Pogorelec.

Ta je v svoji obsedenosti z Janezom Janšo (Novič je član stranke SDS) vse moje številne argumente zoper sodbo na tviterju zavrnil z besedami, da »politično branim naše«. Vas še čudi, da imamo tako »zmešano« zakonodajo?

PRIČEVANJE STARŠEV UMORJENEGA JANKA JAMNIKA V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24