ivo1 Svet24.si

»Če bi Jernej Šugman dvakrat, trikrat rekel ne,...

Eli Hart, Tory Hart Svet24.si

Ustavili so jo in v prtljažniku našli truplo ...

počivalšek Necenzurirano

Stotisoče evrov za nedelujoče aplikacije akterju...

lojze peterle pl1 Reporter.si

Lojze Peterle: Janša je odprl vse mogoče fronte,...

doncic Ekipa24.si

Morali so držati Dončića! Zgodilo se je po ...

celje 2 Odkrito.si

Jurij Zrnec: »NAJ POIŠČEJO CEPIVO PROTI KRETENOM«

tavares Ekipa24.si

Opa! 'Mi smo Maribor!' tudi z vrha 'nove' ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Brez največje parlamentarne stranke SDS nove vlade ne bo mogoče sestaviti

Deli na:
Brez največje parlamentarne stranke SDS nove vlade ne bo mogoče sestaviti

Miro Haček - Foto: Primož Lavre

Ne glede na medijsko histerijo se v Sloveniji ne dogaja nič zelo posebnega, vsekakor nič, česar ustavno-politični okvir ne bi predvidel.

Smo v obdobju po odstopu predsednika vlade in z njim celotne vlade, kar je tudi obdobje iskanja morebitnega novega mandatarja za sestavo vlade. Glede na razmerja političnih sil znotraj zakonodajne veje oblasti je vse od odstopa dosedanjega predsednika vlade jasno, da brez največje parlamentarne stranke SDS nove vlade ne bo mogoče sestaviti.

Če bi prišlo do dogovora o novi vladi, bi ta morala temeljiti na skupnih programskih točkah, na spodobno izvedenem predsedovanju EU v prihodnjem letu in na izogibanju ideoloških tem, ki služijo zgolj za nabijanje političnih točk.

Če bi prišlo do dogovora o novi vladi, bi ta morala temeljiti na skupnih programskih točkah (recimo ureditev delovanja pravne države, uresničitev kakšne od odločb ustavnega sodišča, ponovna vzpostavitev zdravstvenega sistema, implementacija ključnih infrastrukturnih projektov, ureditev učinkovite in racionalne zakonodaje javnega naročanja, volilni sistem za volitve v državni zbor, bolj učinkovita protikorupcijska zakonodaja ipd.), na spodobno izvedenem predsedovanju EU v prihodnjem letu in na izogibanju ideoloških tem, ki služijo zgolj za nabijanje političnih točk.

To nikakor ni nemogoče, za nekatere politične stranke (SMC, Desus, pa tudi SAB) bi bila kolikor toliko učinkovita in delujoča vlada, ki bi znala odkljukati nekatere temeljne programske cilje, tudi – najbrž edina – priložnost za vrnitev v zeleno območje odstotkov podpore, ki omogočajo ohranitev statusa parlamentarne stranke. 

Dr. Miro Haček, politolog