tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Se je Šarcu in njegovi vladi od vseh afer dokončno zmešalo?

Deli na:
Se je Šarcu in njegovi vladi od vseh afer dokončno zmešalo?

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Aferaška Šarčeva vlada nam hoče po novem zamašiti usta in nas utišati. Ob vsem medijskem enoumju in pritiskih na medije odločanje o svobodi govora predaja v roke levičarskemu Društvu novinarjev Slovenije (DNS), ki tako kot v komunizmu uvaja verbalni delikt in želi prepovedati vsakršno kritiko svojih političnih ljubljenčkov.

Ti so pač zanje nedotakljivi, kot so bili v komunizmu Tito in partija. To sem na svoji koži izkusila sama, ko me je častno razsodišče DNS obsodilo zaradi kolumne Violeta Tomić se grebe za milijon evrov in cmera nad reveži. Tipična levičarska hinavka!, v kateri sem političarki Tomičevi in stranki Levica očitala politično hinavščino, da se borijo proti bogatašem in milijonarjem, hkrati pa se je Tomićeva kot kandidatka za evropsko poslanko potegovala za milijon evrov.

Levičarsko društvo novinarjev me je pri politične pregonu spustilo na tako sramotno nizek nivo, da me je med drugim obsodilo tudi zaradi zapisa, da Tomićeva – citiram – »paktira z bankrotiranim Madurovim režimom«. Resnično dejstvo je, da je Madurov socialistični režim povsem bankrotiral, saj je po podatkih Encovi v bankrotirani socialistični Venezueli revnega kar 89 odstotkov, to je večina prebivalstva (glej World Bank Group, A Look at the Venezuelan Exodus).

Da gre v Venezueli za skrajne nečloveški režim z množičnim kršenjem temeljnih človekovih pravic, ki vključujejo tudi umore političnih nasprotnikov, redno potrjujejo številna poročila mednarodnih ustanov za zaščito človekovih pravic, od Human Rights Watch, Freedom House, United Nations Human Rights do Amnesty International.

O paktiranju Tomićeve z bankrotiranim Madurovim režimom obstaja veliko dokazov. Od njenega obiska Venezuele na povabilo predsednika Madura, do javnih nastopov Tomićeve v podporo Maduru, nazadnje februarja letos skupaj s Svetlano Makarovič in venezuelskim veleposlanikom na Dunaju, zadolženim za Slovenijo – torej s predstavnikom Madurovega režima.

Vendar brigajo vsa ta resnična dejstva levičarsko častno razsodišče DNS, ki je z mojo obsodbo vzpostavilo novo »sodno prakso«: kdor ne bo hvalil političarke Levice Tomićeve pri podpori brutalnega Madurovega režima, ga bo levičarsko društvo novinarjev od zdaj naprej obsodilo! Tako kot v totalitarni Jugoslaviji, ko smo poznali zloglasni verbalni delikt in so politično obsojali kritike socialističnega režima in komunističnih trdorokcev, kot je bil množični morilec Tito!

Namesto da bi levičarsko društvo novinarjev obsodilo političarko Tomićevo, ker podpira Madurov režim, je obsodilo mene, ker sem bila kritična do početja Tomićeve. Isto levičarsko društvo novinarjev ni obsodilo niti sovražnega govora politika Levice Mihe Kordiša, ki je v imenu ideologije javno pozival k linču ideoloških nasprotnikov, ko je na svojem FB profilu objavil poziv, da je treba bogataše z bajoneti steral v morje.

In temu levičarskem društvu novinarjev namerava Šarčeva vlada po novem predlogu sprememb medijske zakonodaje predati pooblastilo za odločanje o svobodi govora, kaj je in kaj ni sovražni govor. A se je Šarcu in njegovi vladi dokončno zmešalo?!

S politično sodbo levičarskega častnega razsodišča DNS zaradi kritike političarke Levice Tomićeve je Slovenija znova dobila zloglasni verbalni delikt.

Pri politično motivirani sodbi proti meni so člani levičarskega častnega razsodišča DNS kar neposredno prepisali tožbo Tomičeve in jo spremenili v politično sodbo, pri čemer sploh niso preverili resničnosti navedb iz tožbe Tomičeve, kar bi že po medijski zakonodaji in predpisih DNS morali narediti. Še zlasti zato, ker od drugih zahtevajo spoštovanje pravil in kodeksov, sami pa jih na debelo kršijo. Takšno nedopustno ravnanje levičarskega častnega razsodišča DNS nikakor ne preseneča!

Spomnimo se samo razvpite odločitve častnega razsodišča DNS, ko je oprostilo novinarko RTV Jeleno Aščić zaradi prispevka o »snovanju Janševe vojske«, o katerem je celo takratni varuh pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija dejal, da Aščičeva »v oddaji izrekla nekaj, kar ne drži« (L. Ambrožič: Jelena Aščić je kršila temeljna poklicna merila, Reporter, 4. 2. 2016). Levičarsko častno razsodišče je Aščićevo seveda oprostilo. Med drugim gre za novinarko, ki jo javno podpira stranka Levica.

Če je v igri novinarska ljubljenka stranke Levica, jo levičarsko častno razsodišče DNS oprosti, mene pa zaradi kritike političarke Levice Tomićeve brez dokazov obsodi! To je vzorec delovanja levičarskega društva novinarjev, ki bo veljal tudi pri pregonu »sovražnega govora«: svoje bodo zaščitili, drugače misleče pa bodo obsodili!

V Sloveniji morajo biti po ustavi in zakonu sodišča in razna (raz)sodišča politično nepristranska in neodvisna, kar je temeljni pogoj poštenega sojenja. Ustavno sodišče je v zvezi z načelom nepristranskosti zapisalo, da odločevalci ne smejo storiti ničesar takšnega, kar bi ustvarjalo že videz, da so ali da bi lahko bili pristranski.

Že v majski kolumni Škandal brez primere! Kot v komunizmu mi levičarsko društvo novinarjev sodi zaradi kritike levičarske političarke Violete Tomić  sem opozorila, da gre pri članih častnega razsodišča DNS bodisi za javno izražene simpatizerje leve ideologije ali pa za posameznike, ki so tesno povezani z ustanovami, ki veljajo za skrajne levo ideološko usmerjene.Iz navedenega razloga so člani častnega razsodišča levičarskega DNS popolnoma nepristojni za razsojanje v zadevi političarke Levice Tomićeve in bi se morali na podlagi 8. člen pravilnika o delu častnega razsodišča DNS iz zadeve izločiti.

Vendar se niso! Ravno nasprotno: ideološko levo častno razsodišče DNS me je politično obsodilo v korist političarke Levice Tomičeve! In tako ideološko in politično pristransko bodo odločali tudi o sovražnem govoru, kjer bodo dejansko izvajali medijsko cenzuro nad kritiki leve politične elite.

Ustavno sodišče je v zvezi z načelom nepristranskosti tudi zapisalo, da je nepristranskost temeljni pogoj poštenega odločanja in pomeni, da odločevalci niso zainteresirani za izid postopka in so odprti za dokaze. Ravno nasprotno je ravnalo levičarsko častno razsodišče DNS, ki v postopku zoper mene ni upoštevalo številnih dokazov o ravnanju političarke Levice Tomićeve, ki sem jih pred sojenjem javno znani.

Resnično dejstvo je, da bi Tomićeva kot poslanka v EU parlament v petletnem mandatu zaslužila milijon evrov (Dejstva: Dober milijon evrov za mandat evropskega poslanca, 24ur.com, 18. 4. 2019). Resničnost dejstev o politični hinavščini in nedoslednosti Tomićeve sem podrobno utemeljila v članku Odziv Maje Sunčič na odgovor Violete Tomić: Tomićeva navaja neresnična dejstva! in dodatno v kolumni Violeta Tomić je pred EU volitvami 2014 pozivala k velikemu zmanjšanju poslanskih plač. Zdaj se pretvarja, da tega ni nikoli rekla!

Vendar vseh teh dokazov o Tomićevi levičarsko častno razsodišče DNS v postopku zoper mene ni upoštevalo, čeprav 17. člen pravilnik o delu častnega razsodišča DNS določa, da se odločitev sprejme tudi »na podlagi javno dostopnih podatkov«.

Še več, člani levičarskega častnega razsodišča DNS navedenih dokazov niso upoštevali kljub temu, da veljajo za splošno znano dejstvo, kar potrjuje, da v postopku zoper mene niso naredili zgolj napake, temveč so me namerno politično obsodili. Namen levičarskega častnega razsodišča DNS je bil očitno le osebna in javna diskreditacija mene kot kolumnistke Reporterja, ker sem kritično pisala o političarki Levice Tomićevi!

Politična sodba zaradi kritike političarke Tomićeve je sramota in blamaža za levičarsko društvo novinarjev, ki mu namerava Šarčeva vlada podeliti pooblastila, da odloča o svobodi govora. Dejansko to politično in ideološko pristransko društvo ne more biti pristojno za kakršno koli presojo o svobodi govora, saj je sodbo proti meni pokazalo, da v resnici izvaja nedopusten pritisk na svobodo govora, ki nas vrača v stare enoumne čase pred letom 1990, ko so bili novinarji družbeno politični delavci in podaljšek partije za obračunavanje z politično neodvisnimi novinarji.

S politično sodbo levičarskega častnega razsodišča DNS zaradi kritike političarke Levice Tomićeve je Slovenija znova dobila zloglasni verbalni delikt. Pod Šarčevo vlado nas mora biti resnično strah za prihodnost svobode govora in demokracije v Sloveniji!