stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janša nam je ukradel prihodnost. Zaradi njega nas bo vse v Sloveniji še desetletja močno bolela glava!

Deli na:
Janša nam je ukradel prihodnost. Zaradi njega nas bo vse v Sloveniji še desetletja močno bolela glava!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Pod Janšo postaja Slovenija vse večji bolnik – okužbe s koronavirusom gredo v nebo in dosegajo rekorde, enako pa gre v nebo tudi večmilijardni državni dolg. Čeprav se Janša hvali z uspehi na vsakem koraku, bi se moral resno zamisliti nad svojim vladanjem. Zgolj v prvem letu vladavine je Janša pridelal rekordno luknjo v državni blagajni v višini 4,2 milijarde evrov. To je kar 2.100 evrov dolga na prebivalca!

Prav to proračunsko katastrofo pod Janšo sem pravilno napovedala že v začetku marca, ko je Janša prevzel oblast. V kolumni Janez Janša je za Slovenijo nevarnejši od koronavirusa. Reši se, kdor se more!(Reporter, 3. marec 2020) sem v zvezi z Janševim koalicijskim programom »Za blaginjo Slovenije« opozorila, da gre za »mešanico brezglavega trošenja denarja davkoplačevalcev in blodenj o napihovanju gradbenega balona. Kdo bo v prihajajoči krizi plačal Janševe proračunske bombončke, v programu ne piše … Ko bo resnični koronavirus izginil, nas bo vse še dolgo bolela glava po Janševem proračunskem virusu!«. In vse sem imela še kako prav!

Ob večmilijardni luknji v državni blagajni bi od desnih medijev, desnega tviteraškega omrežja, desnih ekonomistov in »razumnikov« pričakovali, da bodo ob Janševi gromozanski proračunski luknji zagnali vik in krik. Janša in njegova SDS sta namreč še lani vložili v ustavno presojo državni proračun Šarčeve vlade za leto 2019, češ da je premalo varčevalen in zato v neskladju s fiskalnim pravilom in ustavo.

Še več, Janša je lani decembra ob 30. letnici ustanovitve Demosa o zadolževanju države v času levih vlad izjavil: »Dokler se je delilo bombončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta 'štrikec' se zmanjšuje in bodo velike težave.« Zdaj, ko je Janša z deljenjem proračunskih bombončkov državi močno zategnil dolžniški štrikec okoli vratu in nam davkoplačevalec ukradel prihodnost, so v Janševem taboru tiho ko miši! Prav nobene kritike ni na račun Janše, da bo državo v samo enem letu vladanja obremenil za več milijard evrov dolga.

Ravno nasprotno: v Janševih režimskih medijih in desnem tviteraškem omrežju vsako kritiko Janše in njegove vlade takoj napadejo z vsemi topovi v stilu – pustite Janši v miru vladati, saj vlada uspešno dela, proti Janši pa so samo zlobni jeziki. A res?! Ko sem  v začetku aprila ob izbruhu krize v kolumni Pod Janšo nam gre vsak dan slabše. Obljubljal je nebesa, zdaj nas bo spravil na beraško palico! (Reporter, 3. april 2020) posvarila, da »za Janšo denar davkoplačevalcev več kot očitno raste v bankomatih«,sem bila s strani Jaševih medijev in desnega tviteraškega omrežja deležna silovitih napadov in pravega pogroma.

Danes večmilijardna proračunska luknja potrjuje pravilnost mojih svaril iz omenjene aprilske kolumne, da Janševa vlada koronakrizo izrablja za kovanje političnega dobička z brezglavim razdeljevanjem proračunskih bombončkov in zlorablja davkoplačevalski denar za podkupovanje volivcev z izplačilom solidarnostnega dodatka za skoraj pol milijona volivcev, zlasti upokojencem, študentom in družinam z otroki. Vendar vse to naših medijev ne moti, ker ne zastopajo javnega interesa davkoplačevalcev, ampak partikularne interese političnih strank in lobijev.

Poglejmo zgolj številke in dejstva o proračunski katastrofi Jaševe vlade. Po podatkih statističnega urada (Surs) so vladajoče koalicije pod taktirko LDS potrebovale kar osem let, da so v obdobju 1996–2004 pridelale skupaj za 4,7 milijarde evrov državnega primanjkljaja. Torej v osmih letih le nekaj več, kot bo zgolj v tem letu Janševe vlade znašala luknja v javni blagajni. Za vse na desnici, ki se razglašajo za zagovornike nizkih davkov in vitke države, spomnimo na volilni program Janševe SDS iz volilnega leta 2004 Slovenija na novi poti (julij 2004), v kateri je SDS tedanji vladajoči LDS očitala brezglavo večanje državne porabe, proračunskega primanjkljaja in državnega dolga.

In kaj je letos naredila ista Janševa SDS, ki je na čelu vladne koalicije? Državno porabo bo v vsega enem letu povečala od prvotno načrtovanih 10,4 na kar 13,4 milijarde evrov. Zaposleni s povprečno bruto plačo bi moral letos delati več kot dva meseca samo za to, da bi odplačal letošnji državni dolg, kolikor ga je na zaposlenega pridelala Janševa vlada!

Z zapravljivima Janšo in Toninom se desne stranke glede razmetavanja davkoplačevalskega denarja vse bolj pomikajo proti levici, medtem ko se leve stranke pomikajo še bolj levo v smeri skrajne levice. V Sloveniji dejansko ni več politične stranke, ki bi zagovarjala nižje davke, manjšo državno porabo in bi bila proti brezglavemu zadolževanju države na račun davkoplačevalcev. In to bi nas moralo davkoplačevalce najbolj skrbeti!

Ampak to za Janšo in njegove medije seveda ni problem, problem sem jaz, ker sem še pravočasno opozarjala na Janševo proračunsko katastrofo. Kako močno je zavozila Janševa vlada, zgovorno pove tudi naslednja primerjava: Pahorjeva vlada je v času velike gospodarske krize, ki je izbruhnila konec leta 2008, v prvem kriznem letu 2009 ustvarila 2,1 milijarde evrov državnega primanjkljaja, medtem ko bo Janša v letošnjem kriznem letu pridelal več kot enkrat večjo luknjo v državni blagajni. Pa tako so v SDS vreščali na Pahorja, da ni zastonj proračunskega kosila in ga bomo morali plačati sedanji in prihodnji rodovi davkoplačevalcev.

Večji primanjkljaj države od Janše je v prvem letu vladanja uspelo ustvariti le vladi Bratuškove leta 2013, kjer pa je šlo večino za pokrivanje bančne luknje, ki je nastala pred krizo leta 2008 zaradi prevzemne manije z bančnimi krediti. Med največjimi dolžniki v bančni luknji je Kordežev Merkur, propadli tajkun Kordež pa danes kljub temu spet soli pamet celi Sloveniji, da zadolževanje države ni problem. Tudi bančno luknjo smo morali na koncu kakopak plačati davkoplačevalci!  

Ob razmerah na desnici bi moralo davkoplačevalce skrbeti tudi porazno stanje na levici. Po Janševem prevzemu oblasti opozicijskih strank na čelu z LMŠ, SD in Levico ni motilo, da Janševa z izplačilom solidarnostnega dodatka zlorablja davkoplačevalski denar. Škandalozen odnos opozicijskih strank do zadolževanja Janševe vlade ne čudi, saj imajo vse glavne opozicijske stranke dejansko istega ekonomskega svetovalca, Jožeta Damijana, ki je v času koronakrize Janševo vlado javno pozval, da državo zadolži za neverjetnih pet milijard evrov. Približno tolikšna pa bo pod Janšo tudi luknja v državni blagajni.

Z zapravljivima Janšo in Toninom se desne stranke glede razmetavanja davkoplačevalskega denarja vse bolj pomikajo proti levici, medtem ko se leve stranke pomikajo še bolj levo v smeri skrajne levice. V Sloveniji dejansko ni več politične stranke, ki bi zagovarjala nižje davke, manjšo državno porabo in bi bila proti brezglavemu zadolževanju države na račun davkoplačevalcev. In to bi nas moralo davkoplačevalce najbolj skrbeti!

KOLUMNE IZRAŽAJO STALIŠČA AVTORJEV IN NE NUJNO UREDNIŠTVA REPORTERJA