Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

I-rosvita pesek-pl004 Svet24.si

Morda pa je še čas za streznitev in lepše ...

ivan zidar pl Reporter.si

Vojna zakoncev Zidar (2.): Osebni stečaj Ivana ...

Janša in Pivec Svet24.si

Političarke, ki jih odnaša kljub zaupanju ...

Screenshot 2020-04-14 at 13.53.29 Necenzurirano

Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne ...

žiga-deršek Njena.si

Žiga Deršek (MasterChef) zaročen, a se s tem ne...

pesem Njena.si

Peter Poles se vrača

Svet

Janša z Merklovo govoril o iskanju kompromisa za potrditev svežnja za okrevanje EU

Deli na:
Janša z Merklovo govoril o iskanju kompromisa za potrditev svežnja za okrevanje EU

Angela Merkel - Foto: Profimedia

Premier Janez Janša je včeraj na Twitterju zapisal, da je opravil dolge pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel in drugimi voditelji članic EU v iskanju kompromisnih rešitev za dokončno potrditev 1824 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje EU po koronski krizi. Več o vsebini pogovorov ni razkril.

"Petek že skoraj minil v usklajevanju ukrepov proti covidu-19, vmes pa dolgi pogovori s predsedujoči Svetu EU Angelo Merkel in drugimi voditelji članic EU v iskanju kompromisnih rešitev za uveljavitev sedemletnega proračuna EU in sklada za okrevanje. Razmere kličejo k razumu," je tvitnil Janša.

Neuradne informacije, da se bosta slovenski premier in nemška kanclerka včeraj slišala po telefonu, so se pojavile že čez dan. Do pogovora naj bi prišlo na pobudo Nemčije kot trenutne predsedujoče Svetu EU.

Članice EU iščejo rešitve za čimprejšnje sprejetje svežnja za okrevanje EU po pandemiji covida-19, ki ga sestavljata prihodnji večletni proračun EU 2021-2027 in sklad za okrevanje ter ga zaradi nasprotovanja pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela pravne države blokirata Madžarska in Poljska.Potem ko je v povezavi s to zagato v torek poslal pismo voditeljem EU, se je Janša v četrtek na virtualnem zasedanju voditeljev članic zavzel za iskanje kompromisa na podlagi julijskega dogovora voditeljev članic. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, je na vrhu izrazil tudi pripravljenost ponuditi konkretne ideje za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve večletnega proračuna in sklada za okrevanje.

Merklova medtem v četrtek na novinarski konferenci po vrhu ni želela govoriti o možnostih, kako bi lahko prišli do rešitve. Zatrdila pa je, da bo nemško predsedstvo Svetu EU poskušalo v prihodnjih dneh v pogovorih s Poljsko in Madžarsko najti sprejemljivo rešitev. "Problem je velik in resen in reševali ga bomo resno in zavzeto," je dejala po končanem vrhu.

Loading...