Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Leta 2008 smo bili na Janševo predsedovanje EU ponosni, letos pa postaja slovenska sramota

Deli na:
Leta 2008 smo bili na Janševo predsedovanje EU ponosni, letos pa postaja slovenska sramota

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Poljaki zelo dobro poznajo maršala Jozefa Pilsudskega: velja za očeta obnovitve poljske države leta 1918, kateri je pozneje vladal s trdo roko. Tako (predvsem levi del) meni, da je dvakrat osvobodil Poljsko: prvič leta 1920, ko je odbil napad sovjetske Rdeče armade, drugič pa 1935, ko je umrl.

Podobno velja za slovenskega premierja Janeza Janšo: v slovensko zgodovino je vstopil kot simbol upora proti komunizmu in eden od osamosvojiteljev naše države, v zadnjem času pa velja predvsem za avtokratskega politika, ki se spogleduje s skrajno desnimi evropskimi politiki.

V času svoje prve vlade je Janša odlično vodil slovensko predsedovanje EU, za smetano mu je uspelo v Slovenijo pripeljati tudi takratnega ameriškega predsednika Georga Busha, ki se je srečal z vrhom EU.

Toda letošnje predsedovanje je daleč od tega. Do zapleta je prišlo že ob prvem obisku Evropske komisije v Sloveniji. Najprej je užalil njenega podpredsednika Fransa Timmermansa, ki se zaradi fotografije dveh sodnikov v družbi visokih politikov SD, ki jo je kazal komisarjem, ni hotel fotografirati za skupinsko fotografijo Evropske komisije in slovenske vlade.

Naslednji dan pa je notranji minister Aleš Hojs pred zbranimi evropskimi novinarji za svinjo označil nekoga, ki sedi visoko v Evropski komisiji. Logično so pomislili, da gre za Timmermansa, kar pa je Hojs zanikal.


Težko si predstavljamo, kaj bo še sledilo, a skoraj zagotovo nič dobrega. Verjamem, da je večino Slovencev ob tem dogajanju zelo sram. Dolga leta smo bili zgled za nekdanje komunistične države, ki so skupaj z nami postale članice skupne evropske družine, še bolj pa za tiste, s katerimi smo bili nekoč del skupne države.

Po drugi strani pa smo lahko takšno dogajanje pričakovali, če se spomnimo novembrskih dogodkov, ko je premier Janša čestital za zmago poraženemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in poznejšega zmagovalca Joeja Bidna označil za najšibkejšega predsednika v ameriški zgodovini, nato pa se prepiral še z ameriškimi in evropskimi diplomati in politiki.

Takrat je padla odločitev v Desusu, da zapusti Janševo koalicijo, res pa je niso podprli njihovi poslanci, vsaj večina od njih. Prav tako so v vladi vztrajali poslanci SMC, tudi trojica, ki se je šele pozneje pridružila nepovezanim poslancem.

Če smo želeli kolikor toliko spodobno predsedovati Svetu EU, bi že takrat morali zamenjati premierja. Tako pa odgovornost za vso slovensko sramoto, ki nam jo v Evropi in svetu delajo Janša in njegovi ministri, nosijo predvsem koalicijski partnerji, ki to vlado podpirajo, zlasti SMC, NSI in tudi »konstruktivno opozicijski« poslanci Desusa.

Če bi pravočasno udarili po mizi in od Janše zahtevali, da spoštuje evropske standarde, medijsko svobodo, samostojnost pravosodja in predvsem, da komunicira, kot pritiče državnikom (celo njegov madžarski vzornik Viktor Orban se v javnosti obnaša kot pravi gentlemen), incidentov, kot se dogajajo ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU, verjetno ne bi bilo, ker morda ne bi bilo več njegove vlade.