Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To je naš vojni plen, je Švedska odgovorila Poljski, ki zahteva vrnitev dragocenega dokumenta iz leta 1506

Deli na:
To je naš vojni plen, je Švedska odgovorila Poljski, ki zahteva vrnitev dragocenega dokumenta iz leta 1506

Jan Laski predaja svoj statut kralju Aleksandru - Foto: Wikimedia

Švedsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Švedska Poljski ne namerava vrniti dragocenega dokumenta iz leta 1506, Laskijev statut, ki so ga Švedi zaplenili več kot stoletje kasneje med pohodom na Poljsko in okupacijo Republike obeh narodov, ki je združevala kraljevino Poljsko in Veliko litovsko kneževino.

Laskijev statut je bila prva kodifikacija prava, objavljena v kraljevini Poljski. Sestavil ga je kancler in primas Jan Laski in v njem zbral skoraj vso zakonodajo, ki se je pred tem pojavila na Poljskem. Velja za prvo tiskano ilustrirano delo na Poljskem. Statut je bil leta 2016 dodan na Unescov register svetovnega spomina.

V odgovoru na poslansko pobudo je švedska zunanja ministrica Ann Linde zapisala, da Švedska ne namerava vrniti statuta, ter navedla omejitve glede vračanja vojnega plena, ki veljajo za večino držav. Kot je poudarila, takšnemu pristopu sledijo številne države, ne le Švedska.

Kot je še pojasnila švedska zunanja ministrica, je bil vojni plen v 17. stoletju pridobljen v skladu s tedanjim mednarodnim pravom. Opozorila je še, da so vprašanja v zvezi z vračanjem vojnega plena zapletena in da je v nekaterih primerih težko določiti, kateri državi ali posamezniku naj bi predmet vrnili.


Švedski socialdemokratski poslanec Björn Söder je nedavno v poslanski pobudi predlagal, da bi Švedska Poljski vrnila omenjeni statut zaradi pomena, ki ga ima dokument za Poljsko, in v zahvalo za ravnanje Poljske v prid švedske varnosti.

Poljski parlament je bil namreč med prvimi v Evropi, ki je ratificiral članstvo Švedske in Finske v Natu.

Söder je poleg tega v pobudi zapisal, da obstajata samo dva izvoda Laskijevega statuta, eden v Varšavi in drugi na Švedskem, "potem ko so ga Švedi v 17. stoletju zaplenili skupaj z drugimi neprecenljivimi zakladi poljske kulture".

Na Švedskem izvod Laskijevega statuta hrani univerza Uppsala.