dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

trovati, živi-kamni, romunija Odkrito.si

Trovanti - živi kamni iz Romunije

FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Njena.si

Slakonja delil redek posnetek sinov

Kolumnisti

Komunistične metode boja za oblast so ponotranjili tudi na tisti strani slovenske politike, ki ima izvor v slovenski pomladi

Deli na:
Komunistične metode boja za oblast so ponotranjili tudi na tisti strani slovenske politike, ki ima izvor v slovenski pomladi

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Marca 1941 so v Kraljevini Jugoslaviji ob podpori Britancev izvedli državni udar, sledil je Hitlerjev napad, okupacija, revolucija pod krinko »osvobodilnega boja« in vladanje komunistov s sistematičnimi kršitvami človekovih pravic vse do leta 1990. Najbolj porazno je, da so v veliki meri komunistične metode boja za oblast in moč ponotranjili tudi na tisti strani slovenske politike, ki ima demokratični izvor v slovenski pomladi.

Mineva osemdeset let, odkar so se zgodile zgodovinske stvari, ki so bistveno zaznamovale razvoj Slovenije vse do danes. Po podpisu protokola o pristopu Kraljevine Jugoslavije k trojnemu paktu (Nemčija- Italija- Japonska) je skupina srbskih visokih oficirjev izvedla državni udar. Ob podpori britanskih obveščevalcev so odstavili vlado Cvetković- Maček in z razglasitvijo Petra Karađorđevića II za polnoletnega kralja sestavili »vlado narodne sloge« pod vodstvom generala Dušana Simovića.

Britanci so bili v tistem času edina sila, ki se je borila zoper nacistično Nemčijo in želeli so, da v tej vojni zoper Nemčijo sodelujejo še druge države, med njimi Jugoslavija. Sledil je pričakovan Hitlerjev odgovor: 6. aprila 1941 napad na Jugoslavijo in zasedba. Slovenijo so zasedle Italija, Nemčija, Madžarska, nekaj vasi na južnem delu Posavja pa NDH.


Okupacija je bila okvir, v sklopu katerega so komunisti po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo pod krinko »narodnoosvobodilnega boja« začeli z revolucijo. Zanetili so državljansko vojno, za »izdajalce« pa razglasili vse, ki so nasprotovali revoluciji in jih pobili. Kriterij za »izdajo« ni bilo (ne)sodelovanje z okupatorjem, pač pa odnos do revolucije. Tako so pobijali tudi tiste, ki so nasprotovali okupatorjem in organizirali odpor zoper njih, vendar ne pod okriljem komunistov.

Slovenski narod se je znašel v primežu treh totalitarnih ideologij- nacizma, fašizma in komunizma. Dveh se je rešil, leta 1943 (fašizma) in 1945 (nacizma), tretji, komunizem, pa ga je okupiral vse do leta 1990. Nacistom in fašistom res ni uspelo doseči cilja izničenja Slovencev, vendar so povzročili izredno škodo tudi s tem, ko so odprli pot za prevzem oblasti komunistov.

Vprašali boste, kakšno zvezo ima Slovenija v letu 2021 s temi zgodovinskimi dogajanji. Ni ga področja v naši državi, na katerem ne bi še vedno čutili posledice skoraj pol stoletnega vladanja komunistov. V pravosodju, šolstvu, v medijih, politiki, znanosti… Najbolj porazno pri vsem skupaj pa je, da so v veliki meri komunistične metode boja za oblast in moč ponotranjili tudi na tisti strani slovenske politike, ki ima demokratični izvor v slovenski pomladi.

Loading...