Revija Reporter
Magazin

Garnbretovaz državnim rekordom odlično začela boj za zlato

STA

6. avg. 2021 11:26 Osveženo: 11:29 / 06. 8. 2021

Deli na:

Janja Garnbret

Bobo

Janja Garnbret je vrhunsko začela boje za zlato kolajno v Tokiu v kombinaciji športnega plezanja, ki je prvič na olimpijskih igrah. Spodrsljaj v kvalifikaciji je pozabljen. Hitrostni del kombinacijskega troboja je končala na petem mestu z novim slovenskim rekordom, ki znaša 7,81 sekunde.

Garnbretova je vsekakor veliko bolje začela finalni krog tekmovanja kot kvalifikacije, kjer je v kombinaciji kljub temu končala na prvem mestu.

V hitrostnem plezanju je pričakovano izgubila prvi dvoboj s francosko specialistko Anouck Jaubert, a je nato dobila naslednji dvoboj z Američanko Brooke Raoboutou ter si zagotovila boj za peto mesto v razvrstitvi hitrosti za kombinacijo. Američanko je premagala kljub večji napaki, zaradi katere je skoraj padla.

Njena tekmica v boju za peto mesto je bila Avstrijka Jessica Pilz, ki ni bila kos danes zelo dobro razpoloženi Slovenki. Dvaindvajsetletna Korošica je dvoboj za peto mesto končala celo z novim državnim rekordom.

Petnajstmetrsko steno s fiksnimi oprimki je preplezala v času 7,81 sekunde, kar je za deset stotink sekunde hitreje od njenega prejšnjega rekorda, ki ga je dosegla julija na tekmi svetovnega pokala v Villarsu.

Garnbretova je v sredo v kvalifikacijah v hitrostnem plezanju po zdrsih v obeh poskusih končala daleč od osebnega rekorda na 14. mestu za manjše razočaranje. A je nato s prvim mestom v balvanih in četrtim mestom v težavnosti zanesljivo dobila kvalifikacije.

Živčne kvalifikacije je že pozabila. Peto mesto je njen najboljši posamični izid v hitrostnem plezanju, upoštevajoč vse njene dosedanje nastope v tej disciplini športnega plezanja, ki ni njena paradna disciplina.

Hitrostna preizkušnja je pripadla poljski specialistki Aleksandri Miroslaw, ki je v boju za prvo mesto z novim svetovnim rekordom 6,84 sekunde ugnala Jaubertovo. Miroslawova je popravila rekord Rusinje Julije Kapline z lanskega svetovnega prvenstva v Moskvi (6,96 sekunde).

Naslednja disciplina bodo balvani, v katerih je Slovenka pokazala najbolj prepričljivo predstavo v kvalifikacijah s štirimi osvojenimi vrhovi balvanskih smeri do vrha v prvem poskusu. Finalna preizkušnja tega troboja športnega plezanja bo težavnost, ki je tudi paradna disciplina Korošice.