Revija Reporter
Svet

Trgovina z ljudmi med najhitreje rastočimi kriminalnimi dejavnostmi na svetu

STA

30. jul. 2019 12:49 Osveženo: 12:50 / 30. 7. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična.

PU Murska Sobota

Trgovina z ljudmi je ena najhitreje rastočih kriminalnih dejavnosti na svetu, opozarja Slovenska karitas ob svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi. V Sloveniji žrtve najpogosteje izkoriščajo za prostitucijo, vse pogosteje pa gre tudi za izkoriščanje pravic delavcev, so navedli. K boju proti trgovini z ljudmi pozivajo tudi Združeni narodi.

Ob današnjem svetovnem dnevu znova potrdimo svojo zavezanost, da ustavimo kriminalce pri krutem izkoriščanju ljudi za dobiček, žrtvam pa pomagamo, da spet zaživijo, je pozval generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Po opozorilih Slovenske karitas pravice delavcev v trgovini z ljudmi izkoriščajo zlasti na področju gradbeništva, transporta, gostinstva in kmetijstva. Zelo ranljiva skupina potencialnih žrtev so po njihovih navedbah tudi otroci in mladostniki ter migranti. Slovenija si z različnimi ukrepi na zakonodajnem področju, s sprejetjem akcijskega načrta in drugimi strateškimi dejavnostmi prizadeva k večjemu odkrivanju žrtev in preprečevanju trgovine z ljudmi.

Večina trgovcev z ljudmi je moških, a svojo vlogo imajo tudi ženske. V vlogi madame, ki so se zaradi zvodništva znašle v kazenskem postopku, povezanim s trgovino z ljudmi, so zabeležili približno 35 odstotkov žensk, so izpostavili.

Razlogi, zaradi katerih se posamezniki ujamejo v past trgovine z ljudmi, ki na leto po oceni Mednarodne organizacije dela ustvari skoraj 110 milijard evrov dobička, so različni in segajo od revščine do vojnih razmer v državi izvora. Osrednja sredozemska pot, ki je v zadnjih letih najpogosteje uporabljana pot v EU, je postala zelo aktualna za tihotapljenje in trgovino z ljudmi. Trgovci z žrtvami v večini še vedno trgujejo z namenom, da se žrtve izkoristi za prostitucijo in druge oblike spolne zlorabe ter za prisilno delo.

Kriminalne združbe žrtve ujamejo tudi preko interneta, ki jim je odprl nove poti in olajšal vzpostavitev stika s potencialnimi žrtvami, hkrati pa zagotovil anonimno uporabo internetnih aplikacij. Trgovina z ljudmi vključuje tudi kriminalne dejavnosti, prisilno beračenje, prisilne poroke, suženjstvo in služabništvo. Prav tako zajema trgovanje s človeškimi organi, tkivi in krvjo, kjer se kot žrtve v visokem odstotku pojavljajo tudi otroci. Po nekaterih ocenah vsako leto 1,2 milijona otrok postane žrtev trgovine z ljudmi.

Slovenska karitas, ki sodeluje pri pomoči žrtvam trgovine z ljudmi, je v zadnjih 12 letih pomagala več kot 100 žrtvam. Te so vključili predvsem v program krizne namestitve, kjer dobijo tudi hrano, psihosocialno podporo in pomoč pri dostopu do osnovnega zdravstvenega varstva. Pomagajo jim pri prevajanju in tolmačenju ter svetujejo in posredujejo informacije v zvezi s pravicami, ki jih žrtve imajo. Pomagajo jim tudi pri urejanju vsega potrebnega za vrnitev v izvorno državo.

Slovenska karitas s preventivnimi delavnicami za otroke, mladostnike, lokalne skupnosti in druge deležnike tudi ozavešča o pasteh in nevarnostih trgovine z ljudmi. V lanskem letu so objavili zgibanko, ki je namenjena predvsem mladim in je dostopna na spletnem naslovu www.karitas.si/wp-content/uploads/2018/11/Zlo%C5%BEenka-TRGOVINA-Z-LJUDMI-2018.pdf.

Generalna skupščina Združenih narodov je 30. julij razglasila za svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi leta 2013 z namenom, da bi jo odpravili, hkrati pa ozaveščali o njej.