andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Anticepilci: čisto navadni butci s pomanjkljivo empatijo – s ponarejenimi potrdili sejejo bolezen in smrt

Deli na:
Anticepilci: čisto navadni butci s pomanjkljivo empatijo – s ponarejenimi potrdili sejejo bolezen in smrt

Igor Gošte, novinar - Foto: arhiv Reporterja

No, tokrat lahko napišem, da nisem med njimi. Vsaj ko govorimo o cepljenju. Čeravno sem za tiste, ki nasprotujejo vsemu: virusu, znanosti, napredku, ukrepom, zakonom, dogovoru in ne vem čemu vse, jaz butec, oni pa največji carji, ki se bodo, ko bodo okuženi s kovidom, znašli pred zasedeno bolnišnico, kjer zanje ne bo postelje na intenzivnih oddelkih.

Še kaj več kot butci bodo, ko bodo krivi, da bodo kot zanikovalci virusa, ukrepov in cepljenja okužili tiste, ki imajo že tako in tako slabši imunski sistem, ali tiste, ki so starejši ali bolehajo za kakšnimi kroničnimi boleznimi. Kot da bi hoteli s svojim kvaziuporništvom, neprevidnostjo, z neupoštevanjem navodil ali priporočil PCT dokazati (ne vem komu???) tudi to, da lahko za kovidom zbolijo tudi cepljeni. Seveda lahko. Saj kaj nasprotnega nihče nikoli niti ni trdil.

Ne le da so anticepilci čisto navadni butci (čast izjemam, za katere je cepljenje odsvetovano od zdravstvene stroke, a se redno testirajo), so tudi ljudje s pomanjkljivo empatijo, ki ne premorejo kaj dosti ljubezni ali tovarištva (kot je nedavno na literarnem večeru v zagorski knjižnici rekla 93-letna partizanka in pisateljica Valerija Skrinjar Tvrz), za povrh vsega pa še »petrigajo« z lažnimi potrdili o kovidu, ki si jih priskrbijo za svoje sebične potrebe. Kajti Oni se ne bodo ničemur odpovedali. Njim to pripada.

Če naokrog motoviliš z lažnimi potrdili, že ne moreš biti tovariš v pravem pomenu besede, si le sejalec bolezni in smrti. Nič drugega. Kar spoznaš šele, ko huje zboliš sam ali so prizadeti tvoji. Pa še takrat so po tvoje krivi vsi drugi.

O kakem prej omenjenemu tovarištvu, ki ni le neka skovanka komunizma, ampak je vse kaj drugega, jim ni kaj dosti mar. Kajti tovarištvo pomeni, da ti ni vseeno, kaj se dogaja s tvojimi otroki, sorodniki, sosedi, prijatelji, tudi ne s tistimi, s katerimi se naključno srečaš v gostilni. Če naokrog motoviliš z lažnimi potrdili, že ne moreš biti tovariš v pravem pomenu besede, si le sejalec bolezni in smrti. Nič drugega. Kar spoznaš šele, ko huje zboliš sam ali so prizadeti tvoji. Pa še takrat so po tvoje krivi vsi drugi.

Če si se že odločil, da se ne boš cepil, potem se zadržuj doma, ne hodi v gostilne, knjižnice, trgovske centre, namesto kave, zavojčka cigaret ali piva si privošči testiranje. Ne pa da si na pametne telefone nameščaš lažna potrdila PCT, ker, kot praviš, se to da. Res je, da se. A to ni ne etično, ne moralno, ne odgovorno do ljudi, s katerimi prideš v stik. Če si se že odločil, da se ne boš cepil, imaš še vedno na voljo redno testiranje, pri čemer po vsakem dobiš ustrezno veljavno potrdilo. Vsaj za dva dni, da greš lahko po opravkih. Recimo k frizerju, v gostilno, knjižnico ali kam drugam, kar nam je bilo lani v tem času onemogočeno. Ker še ni bilo cepiva. Zdaj so jih polna skladišča. Pa še brezplačna so.

Foto: Bobo - Protest proti PCT na Trgu republike v Ljubljani.



Tvoja svoboda namreč ni brezmejna. Konča se, ko zaradi svoje sebičnosti kratiš mojo in svobodo nas vseh. Milan Krek je nedavno o tem povedal naslednje: »Svoboda se konča, ko ležiš v rešilnem avtomobilu in čakaš pred polno bolnišnico.« Ne nujno zaradi kovida, lahko tudi, ko te zadene srčna kap, infarkt, ko si polomljen ... Vsi tisti, ki tako veselo v tem vrhuncu epidemije paradirate po ljubljanskih in drugih trgih in ulicah, pa se kdaj doma poglejte v ogledalo.