Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Damijan: Nikoli nismo rekli, da imamo zagotovljenih 46 poslanskih glasov za nezaupnico Janši

Deli na:
Damijan: Nikoli nismo rekli, da imamo zagotovljenih 46 poslanskih glasov za nezaupnico Janši

Jože P. Damijan - Foto: Bobo

Vodilni pobudnik KUL Jože P. Damijan je na medijski konferenci pojasnil, da bodo konstruktivno nezaupnico vladi vložili, ko bodo imeli 46 poslanskih glasov. Potrebujejo jih še sedem. Če jih ne bodo dobili, bo to po njegovi oceni odgovornost tistih, ki se jim ne bi pridružili, je dejal. Dodal je, da bodo tako pač morali počakati na volitve 2022.: Konstruktivno nezaupnico bomo vložili, ko bo zagotovljenih 46 glasov: Nikoli

Damijan je na današnji digitalni medijski konferenci Koalicije ustavnega loka (KUL) povedal, da se pogajalskih izhodišč ne objavlja, matematika pa je jasna in za konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše potrebujejo še sedem poslanskih glasov.

"Ključno je, da smo oblikovali KUL, se uskladili in povabili druge stranke, da se nam pridružijo v tem projektu. Če bi se zgodilo, da teh glasov ne bi dobili, pa glede tega ne morete kriviti nas, pač pa je to odgovornost tistih, ki se nam ne bi pridružili," je ocenil.

Damijan je sicer v pogovoru za Mladino, objavljenem 13. novembra, zatrdil, da imajo, kot je videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali aktualno koalicijo. Danes pa je dejal, da v KUL nikoli niso rekli, da imajo zagotovljenih 46 poslanskih glasov, pač pa, da delajo na tem in gradijo odnose. "Do konstruktivne nezaupnice bo prišlo v trenutku, ko se bosta najmanj dve stranki odločili, da se v DZ skupaj pridružita in podpreta nezaupnico. To se bo lahko zgodilo šele po kongresu DeSUS," je povedal Damijan.

Rezultati volilnega kongresa DeSUS, ki poteka dopisno, bodo znani 5. decembra. Za predsednika kandidira ponovno Karl Erjavec, ki velja za favorita.

Damijan je svojo trditev pojasnil v pogovoru za Mladino. "Ne morem vplivati na uredniško politiko. Imamo podporo poslancev, ki pa morajo, ko bo glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ustrezno glasovati. Takrat se bo videlo, ali je 46 glasov, ali ne," je dejal. Po njegovih trditvah sicer vedo, po kateri poti lahko dosežejo potrebno večino, "a se morajo na koncu za to odločiti tisti poslanci, ki jih želimo pridobiti na svojo stran".


Koordinator Levice Luka Mesec pa vztraja pri svoji izjavi pred nekaj dnevi, da bo nezaupnica vložena. Damijan pa je glede na kongres DeSUS ocenil, da se vse skupaj lahko zgodi najbolj zgodaj 10. ali 15. decembra oz. računajo, da do božiča.

Na današnji medijski konferenci so sicer sodelovali še predsedniki LMŠ, SD in SAB - Marjan Šarec, Tanja Fajon in Alenka Bratušek, ki so poleg Levice vključeni v KUL.

Dotaknili so se nekaj tem iz njihovega programa, spregovorili pa tudi o soočanju z epidemijo novega koronavirusa. Pri tem so kritični do vlade in njene komunikacije glede ukrepov med drugim izpostavili, da je za spoštovanje ukrepov ključno pridobiti zaupanje državljanov. Po besedah Damijana se je treba uspešno pripraviti na tretji val epidemije. Omenil je tudi sodelovanje s strokovnjaki in skrb za najranljivejše, zlasti v domovih za starejše.

Fajonova pa je na vprašanje, ali bi se zavzeli za nošenje mask v šolah ali ne, odgovorila, da bo pomembna odločitev stroke in predpisanih ukrepov.

Predsedniki opozicijskih strank so se med drugim dotaknili potrebne reorganizacije zdravstvenega sistema in opozorili, da zaradi epidemije ne smejo biti oškodovani drugi bolniki.

Tako Bratuškova kot Mesec sta menila, da je treba zdravstvo finančno okrepiti. Šarec je opozoril tudi na nakopičene težave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ponovno so se zavzeli za ukinitev oz. preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.