Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne danes. Zaradi afere Sript bi ji moral pokazati vrata že prejšnji premier Marjan Šarec

Deli na:
Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne danes. Zaradi afere Sript bi ji moral pokazati vrata že prejšnji premier Marjan Šarec

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja - Foto: Primož Predalič

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne danes. Zaradi afere Sript bi ji moral pokazati vrata že prejšnji premier Marjan Šarec, pa jih ni pokazal.

Nasprotno, gospa je za nagrado postala še predsednica Desusa in tudi v novi vladi Janeza Janše obdržala funkcijo ministrice za kmetijstvo. Pivčeva si precej po svoje predstavlja standarde, ki jih morajo spoštovati najvišji funkcionarji v državi. Protikorupcijska zakonodaja je zanjo očitno španska vas in se nanjo požvižga.

Razen plačila globe v preteklosti, ko je kar trikrat kršila zakon o integriteti, jo doslej ni doletela nobena druga sankcija. Pa je šlo za relativno visoke zneske (34 tisočakov bruto prejemka v okviru projekta SRIPT), ne samo za dve prenočitvi v hotelih na Krasu in v Izoli, kar ji zdaj očitajo.

Aleksandra Pivec je samo še en »novi obraz« v politiki z omejeno dobo trajanja. Gospe je sicer treba priznati, da je zadnja leta kar uspešno vozila slalom levo-desno, a na koncu se je vseeno zakvačkala. Oblast ji je hitro stopila v glavo in postajala je vse bolj prevzetna. Ko je v epskem spopadu januarja na kongresu porazila starega političnega mačka, teflonskega Karla Erjavca, je bilo nad njo samo še modro nebo.

Na prestol v Desusu so ji pomagali tako levi kot desni, pri čemer prvi niso vedeli za druge in obratno. Tako Šarčevi kot Janševi. Pivčevi je uspel res veliki met, pri čemer je najbolj za nos povlekla bivšega premierja, ki je računal, da bo šlo z njo lažje kot z muhastim Erjavcem, na koncu pa mu je z Zdravkom Počivalškom prebegnila v novo koalicijo Janeza Janše.

Foto: Bobo - Aleksandra Pivec je samo še en »novi obraz« v politiki z omejeno dobo trajanja.

Aleksandra Pivec je na vrh Desusa prišla zato, da bi po Karlu Erjavcu obrnila trend navzgor in stranko rešila pred izumrtjem. Nekaj časa je res dobro kazalo, nova predsednica je bila v samem vrhu barometrov priljubljenosti slovenskih politikov.

Na političnem nebu je zasijala nova zvezda, bili so jo polni mediji, smehljala se je z naslovnic ženskih revij in nikogar ni več motil njen močan ptujski naglas. Prav nasprotno, postal je njen prepoznavni znak, zaradi njega je bila v javnosti še bolj simpatična. Pivčeva je postajala vse bolj pijana od slave in oblasti. To ni moglo trajati dolgo in se končati drugače, kot se je.

Slabih praks iz preteklosti, ko je že imela težave s KPK, ni bila sposobna preseči, saj so ji očitno preveč zlezle pod kožo. Aleksandra Pivec je postala žrtev sama sebe in ne medijskega pogroma, ki je sledil. Po njenih reakcijah sodeč, sama odstopila ne bo. Koliko časa bo še predsednica Desusa, bodo povedali organi stranke.

Ali bo še naprej ministrica za kmetijstvo, pa premier Janša, ki jo je v prvem primeru Vinakras še javno branil, ker gre pač za koalicijskega partnerja. Kako dolgo bo Pivčeva še uživala Janševo podporo, bo najbrž odvisno od premierjeve presoje, ali lahko po njenem morebitnem slovesu z vrha stranke Desus tudi pod novim vodstvom ostane trden člen koalicije.

Z Aleksandro Pivec tretja vlada Janeza Janše ne stoji ali pade, to je zdaj že jasno. Bolj kot predsednica so pomembni poslanci Desusa, ki v parlamentu koaliciji zagotavljajo pet glasov. Vprašanje je, ali bi pod novim vodstvom stranka res odšla iz koalicije in bi ji pri tem sledili tudi vsi njeni poslanci, ki jim gre predvsem za stolčke, da še dve leti do rednih volitev prejemajo poslansko plačo.

Koalicija ima po podpisanem sporazumu z Jelinčičevo SNS in poslancema narodnosti tudi brez Desusa v parlamentu večino 46 glasov. Poleg vseh Desusovih bi moral na drugo stran prebegniti še kak poslanec SMC, le v tem primeru bi bili spet priča manjšinski vladi. Gre za scenarij, ki je sicer težko verjeten, a ni nemogoč. Da bi bila morebitna konstruktivna nezaupnica Janezu Janši uspešna.

V širšem političnem kontekstu gre pri torpediranju Aleksandre Pivec seveda za poskus razbitja koalicije, tudi to je jasno. Da gre za prvi korak, ki mu lahko sledijo še drugi, dokler se koalicija ne zruši kot hišica iz kart.

V širšem političnem kontekstu gre pri torpediranju Aleksandre Pivec seveda za poskus razbitja koalicije, tudi to je jasno. Da gre za prvi korak, ki mu lahko sledijo še drugi, dokler se koalicija ne zruši kot hišica iz kart. To so sanje opozicije, ki hoče do konca leta zrušiti vlado in se jim pri tem zelo mudi, saj niso navajeni politično (pre)živeti brez oblasti. Govorijo, da mora vlada pasti še letos, v nasprotnem primeru bo Janša v vladni palači na Gregorčičevi vse do rednih volitev leta 2022, če ne še celo dlje – še naslednji mandat. 

Kar se zadnje tedne dogaja Aleksandri Pivec, je sicer še najbolj voda na mlin Alenki Bratušek. Slovenija je namreč svojevrsten svetovni fenomen – v parlamentu imamo kar dve stranki, ki naj bi zastopali upokojence. Bratuškova si tako že mane roke, da bo po morebitnem propadu Desusa SAB pobrala še preostanek njegovih volivcev.

Polovico jih je že na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018, ko je tedaj še stranka Karla Erjavca prejela le še slabih pet odstotkov glasov, štiri leta pred tem pa so zabeležili več kot deset odstotkov.