Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zakaj bi morala Merklova oditi s čela nemške vlade že leta 2013

Deli na:
Zakaj bi morala Merklova oditi s čela nemške vlade že leta 2013

Marjan Šarec in Angela Merkel. - Foto: Bobo

Angela Merkel bi morala oditi s čela nemške vlade že leta 2013, je prepričan ugledni nemški podjetnik Jürgen Heraeus.

Temelj nemškega gospodarskega čudeža pred desetletji in tudi temelj zdajšnje nemške gospodarske moči so družinska podjetja. Eno od največjih družinskih podjetij je tehnološko podjetje Heraeus, ki med drugim izdeluje senzorje, medicinsko tehniko ter izdelke iz kvarčnega stekla in plemenitih kovin. Letni prihodki podjetje so večji od 20 milijard evrov. Podjetje ima že globoke korenine, saj je bilo ustanovljeno leta 1851 v mestu Hanau.

Ustanovil ga je lekarnar in kemik Wilhelm Carl Heraeus. Med letoma 1983 in 2000 je družinsko podjetje vodil njegov pravnuk Jürgen Heraeus. Zdaj 83-letni Jürgen Heraeus, ki od leta 2000 sedi v nadzornem odboru družinskega podjetja, se je v intervjuju za nemški poslovnik časnik Handelsblatt zelo razgovoril o trenutnih težavah, ki pestijo Nemčijo in njeno gospodarstvo. 

O nemški kanclerki Angeli Merkel, ki vodi nemško vlado že od leta 2005 naprej, pravi, da vlada predolgo. Merklova bi morala oditi že po dveh kanclerskih mandatih, torej leta 2013, je prepričan Heraeus. Kot pravi, je Merklovo vedno občudoval, toda v zadnjem času je Nemčija zaradi nedejavne Merklove v zastoju.

Po mnenju Heraeusa v Nemčije napreduje samo birokracija, v državi vlada veliko malodušje, ljudje pa so postali utrujeni od preteklega vzpona.

Heraeus je neprizanesljiv tudi do drugih nemških politikov. Za SPD pravi, da je iz nje nastal kup nesreče, nezadovoljen je tudi z vodjo liberalne FDP Christianom Lindnerjem. Po mnenju Heraeusa v Nemčije napreduje samo birokracija, v državi vlada veliko malodušje, ljudje pa so postali utrujeni od preteklega vzpona.

Nemčija je pred velikim izzivom, kako ohraniti trenutno blaginjo, je prepričan nemški poslovnež, ki občuduje Kitajsko: »Pospešen vzpon in zagnanost, ki sta Nemčijo po drugi svetovni vojni naredili za gospodarski čudež, zdaj lahko najdemo na Kitajskem.«

Kot primer kitajske zagnanosti Heraeus omenja rešitev 996, ki jo zagovarja ustanovitelj Alibabe Jack Ma: delo od devetih zjutraj do devetih zvečer, in to šest dni v tednu.