Reporter
Reporter
Naroči

Mesarski tajkuni: menedžerski prevzemi v mesni industriji


Deset največjih slovenskih mesnopredelovalnih obratov obvladuje več kot tri četrtine slovenskega trga z mesom, ki je vreden 0,64 milijarde evrov. Samo Celjske mesnine so imele leta 2013 65,8 milijona evrov prihodkov in 1,83 milijona evrov dobička. Direktor je Izidor Krivec (foto), ki je po družbi Amur Inženiring sam večinski lastnik podjetja.

Bobo

Jože Biščak
 

Velikost pisave

Manjša
Večja
 

Večinoma gre za družbe, ki so bile privatizirane skoraj brez lastnih sredstev s tajkunskimi menedžerskimi prevzemi, zato je v Sloveniji meso v primerjavi s povprečjem Evropske unije precej drago: svinjina je dražja za 12 odstotkov, perutnina za 11 odstotkov, govejo meso pa je za 8,7 odstotka cenejše od povprečja Evropske unije.

V tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike več o predragem mesu v Sloveniji in razlogih za cene nad povprečjem EU; tajkunizaciji mesne industrije, ki je v rokah peščice vodilnih; o neuspešnih prevzemih, ki so potopili podjetja; o prašičih in tajkunski družini Šešok; o družbah, ki obvladujeta perutninarski trg.

Ključne besede
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.