Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Milijarde za nogometne velikane: 12 milijard za pet največjih evropskih lig

Deli na:
Milijarde za nogometne velikane: 12 milijard za pet največjih evropskih lig

Foto: Getty Images

Medtem ko le redkim slovenskim nogometnim klubom z letnimi prihodki uspe prekoračiti milijon evrov, med temi pa je Maribor daleč pred vsemi, se klubi v največjih evropskih ligah kopajo v denarju. Po podatkih Deloitta so prenosi tekem in sponzorski dogovori samo v petih največjih ligah v sezoni 2014/2015 prinesli 12 milijard evrov.

Kot je pokazal njihov zadnji pregled finančnega poslovanja evropskih nogometnih klubov, je evropski nogometni trg v sezoni 2014/2015 presegel 22 milijard evrov prihodkov, k čemur je prispevala predvsem peterica največjih - nemška bundesliga, španska la liga, francoska ligue 1, angleška premier league in italijanska serie A, ki so skupaj ustvarile več kot polovico vsega denarja.

Ob tem pri Deloittu napovedujejo, da bodo glede na nove dogovore z največjimi petimi ligami o pravicah za prenose tekem v naslednjih dveh sezonah prihodki evropskega nogometnega trga v aktualni sezoni 2016/2017 najverjetneje presegli 25 milijard evrov.

Primat najdonosnejše lige na svetu je potrdila angleška, ki je svoje prihodke povečala za tri odstotke in s tem dosegla 4,4 milijarde evrov oziroma dve milijardi več od nemške lige, ki je v isti sezoni z 2,4 milijarde ustvarila pet odstotkov več kot leto prej in tako že deveto leto zaporedoma ostala na drugem mestu.

Španski klubi so skupne prihodke povečali za šest odstotkov na dve milijardi, z morebitnim novim dogovorom o skupni prodaji TV pravic pa bi lahko ogrozili bundesligo in pristali na drugem mestu največjih nogometnih zaslužkaric. Italijanski klubi se lahko pohvalijo z 1,8 milijarde prihodkov in petodstotno rastjo, medtem ko je francoska liga ustvarila 1,4 milijarde evrov in edina zaslužek znižala za pet odstotkov.

Najmočnejše tri lige so v sezoni 2014/15 kumulativno zabeležile dobiček, s 718 milijoni evrov je kljub manjšemu padcu najvišjega beležila angleška liga, kar pa je še vedno dvakrat več od nemške lige (316 milijonov evrov). Španska liga je končala z 264 milijoni evrov dobička, francoski in italijanski klubi pa so sezono končali s 35 oziroma 133 milijonov evrov minusa.

Kot še ugotavlja Deloitte, tekmovanje na klubski lestvici Uefe čedalje bolj pozitivno vpliva tudi na finančni uspeh nekaterih drugih klubov, kar lahko bistveno prispeva k izboljšanju prihodkov nacionalnih lig. Prihodki ruske prve lige so tako leta 2014 znašali 803 milijone evrov, kar jih je uvrstilo takoj za veliko peterico.

Med ostalimi najbolj razvitimi nogometnimi ligami se lahko s skoraj pol milijarde evrov prihodkov pohvali še nizozemska, s 300 milijoni ji sledi belgijska, med 100 in 150 milijoni pa predvsem po zaslugi enega ali dveh evropsko konkurenčnih klubov služijo na Švedskem, Danskem, Škotskem in v Avstriji.

Več pa se v kakšni ligi obrača denarja, več je tudi zadolževanja, tako da slovenski klubi, ki so danes večinoma v rahlem minusu, pri tem niso izjema. Samo angleška liga je bila v sezoni 2014/15 zadolžena za 2,4 milijarde evrov, od tega je kar 1,1 milijarde vsega neto dolga pripadlo ekipi Chelsea, ki je v lasti ruskega bogataša Romana Abramoviča.

Sicer pa že enajst zaporednih let po prihodkih na evropskem vrhu "kraljuje" Real Madrid, ki je kljub sezoni brez lovorike ustvaril 577 milijonov evrov prihodkov. Njegov največji rival, FC Barcelona, ki je tega leta osvojil tako špansko prvenstvo kot ligo prvakov, je končal na drugem mestu s 561 milijoni evrov, tretji je Manchester United s 495 milijoni evrov. Peterico največjih zaključujeta PSG (481) in Bayern (474), a je za slednjega to najslabši dosežek v zadnjih osmih letih.