kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

marz zuckerberg Svet24.si

Zuckerberg izgublja milijarde, pozivi k izbrisu ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Tiskana

Farmacevtski velikan priznal: Naše cepivo ogroža zdravje vaših otrok!

Deli na:
Farmacevtski velikan priznal: Naše cepivo ogroža zdravje vaših otrok!

Foto: Arhiv Svet24 - Zaščitite sebe in druge!

Francoska farmacevtska družba Sanofi SA je priznala, da je njihovo cepivo proti vročici dengi učinkovito le, če je človek okužen. Če se preventivno cepijo zdravi ljudje, lahko pride do resnih zdravstvenih težav. Na Filipinih so cepili že skoraj milijon otrok.

Pred pol desetletja je francoska farmacevtska družba Sanofi zmagoslavno objavila, da ji je uspelo razviti prvo cepivo proti vročici dengi – dengvax. Raziskava na Tajskem je namreč takrat pokazala, da cepivo učinkovito varuje pred boleznijo, ki jo povzročajo trije od štirih sojev virusa denge. Virus sicer najbolj pogosto prenašajo komarji, poroča Channel News Asia, ki se sklicuje na agencijo AFP.

Po „uspehu“ na Tajskem se je vlada na Filipinih, kjer je letno z dengo okuženih okoli 200.000 ljudi, odločila, da preventivno cepi predvsem otroke. Ko so cepili že 740.000 povsem zdravih otrok, je farmacevtska korporacija priznala, da imajo osebe, ki se preventivno cepijo, lahko resne zdravstvene težave.

Sanofi je takoj sporočila javnosti, da so pod "resnimi težavami" mislili na hujšo vročino, zatekanje in morebitni pojav modric po telesu. Kljub temu je filipinska vlada cepljenje začasno prekinila, dokler zadeve ne raziščejo medicinski strokovnjaki in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).