državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zunanji ministri na Dunaju za predsedniške volitve v Ukrajini

Deli na:
Zunanji ministri na Dunaju za predsedniške volitve v Ukrajini

Foto: Reuters

Na Dunaju poteka letno zasedanje Odbora ministrov Sveta Evrope. Glavna tema je kriza v Ukrajini in pričakovati je predvsem jasno podporo ministrov izvedbi predsedniških volitev v tej državi 25. maja. Pred zasedanjem sta se na kratko sestala ukrajinski in ruski zunanji minister, Andrij Dešicja in Sergej Lavrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dešicja je v ponedeljek izrazil pripravljenost za srečanje z ruskim kolegom, da se pogovorita o gospodarski situaciji in oskrbi Ukrajine z ruskim plinom ter tudi o "ruskem vmešavanju v notranje zadeve Ukrajine in agresiji Rusije na ukrajinskem ozemlju".

Pred tem sta se zunanja ministra Ukrajine in Rusije nazadnje neposredno srečala v Ženevi prejšnji mesec, ko so ZDA, Rusija, EU in Ukrajina dosegle dogovor o umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine. Ta se je nato izkazal le za mrtvo črko na papirju, saj je po tem izbruhnilo krvavo nasilje med ukrajinskimi varnostnimi silami in proruskimi oboroženimi skupinami.

Dešicja je sicer dejal, da od današnjega zasedanja na Dunaju pričakuje jasno sporočilo ministrov in njihovo podporo predsedniškim volitvam v Ukrajini. Lavrov pa je zanikal obtožbe Dešicje in zahodnih voditeljev, da Rusija podpihuje nemire v Ukrajini.

Britanski zunanji minister William Hague je pred srečanjem danes dejal, da mora zasedanje predvsem poslati jasen signal Rusiji, naj se ne vmešava v predsedniške volitve v Ukrajini, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Obenem je menil, da skuša Rusija preprečiti izvedbo volitev.

Vodja ruske diplomacije je ob robu srečanja ocenil, da je "neobičajno", da volitve potekajo ob prisotnosti vojske, ki ukrepa proti delu svojega ljudstva. Oblastem v Kijevu pa je očital, da ne delajo v dobro ukrajinskega ljudstva. "Vojska se ne bi smela vmešavati v politični proces," je pred novinarji poudaril Lavrov. Kot je dodal po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA, to tudi ne bi prispevalo k umiritvi razmer, h kateri poziva mednarodna skupnost.

Medtem je tudi francoski predsednik Francois Hollande danes v Parizu posvaril, da lahko v Ukrajini, v kolikor ne bo v kratkem volitev, pride do državljanske vojne. Po njegovem je sedaj na potezi Zahod, da o tem prepriča tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Za izvedbo predsedniških volitev v Ukrajini na predvideni datum se je danes zavzela tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Kot je v Bruslju novinarjem dejala njena tiskovna predstavnica Maja Kocijančič, bi morali volitve kljub nasilju izvesti.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je sicer že v ponedeljek opozoril, da od današnjega sestanka ne gre pričakovati večjega napredka.

Lavrov je danes v izjavi ob robu srečanja izrazil pripravljenost na novo srečanje o ukrajinski krizi, kakršno je 21. aprila potekalo v švicarski Ženevi, a le pod pogojem, da bi v njem sodelovale vse sprte strani, vključno s proruskimi aktivisti iz vzhodne Ukrajine in juga države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poudaril je, da je treba rešitev najti z dialogom in da to lahko storijo le prebivalci Ukrajine. Rusija je po njegovih besedah pripravljena prispevati k dialogu, a je izpostavil, da morajo zahodne države prispevati k temu, da se bo dialog začel.

Predlog za "Ženevo 2" je pred dnevi dal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki je danes prispel na Dunaj. Ta se ne udeležuje zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope, temveč se je po poročanju agencij na dunajskem letališču sešel z ruskim zunanjim ministrom Lavrovom, kasneje pa je predvideno še srečanje z ukrajinskim ministrom Dešicjo.